Erik Jensen rynker panden og løfter pegefingeren: Royal Greenland skal huske fællesskabet

Det er usolidarisk, når landets største virksomhed vil lade fiskerne betale regningen for de stigende eksportpriser, mener naalakkersuisut.
- Jeg synes, at det er meget ærgerligt, at Royal Greenland har besluttet sig for at sende regningen til fiskerne. Jeg kan ikke acceptere, at et selskab, som er eget af samfundet, træffer sådan en beslutning, siger Erik Jensen. Foto © : KNR / Malik Brøns
08. februar 2023 07:58

Store dele af det grønlandske erhvervsliv har offentligt kritiseret naalakkersuisut og Royal Arctic Line (RAL) efter, at rederiet i starten af måneden meldte ud, at eksportprisen fra 11. februar stiger med 32 procent.

Beslutningen er godkendt af naalakkersuisut, og den negative reaktion får ikke Erik Jensen (Siumut), der er naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, til at ryste på hånden.

LÆS OGSÅ Inflation rammer RAL: Eksportpriser stiger 32 procent

- Vi har prioriteret, at det er selskaberne, der skal betale. De har i flere år sendt gods ud af Grønland til lave priser. Vi vil ikke ramme almindelige borgere, og mener også, at selskaberne skal være med til at udvikle Grønland, siger han til KNR.

Bekymrende, hvis Royal Greenland placerer regningen hos fiskerne

En af de mest markante kritikere af prisstigningen er Royal Greenland, der hvert år sender tonsvis af fisk og skaldyr ud af landet med RAL’s containerskibe.

Fiskerigiganten kan nu se frem til, at de skal betale 32 procent mere for den service, hvilket er en prisstigning på flere millioner kroner om året.

Royal Greenland ønsker ikke at stille op til interview med KNR, men henviser i stedet deres interview med netmediet Sermitsiaq.AG.

Sagen kort

RAL er presset af den globale inflation, og det får nu rederiet til at have prisen på eksport med 32 procent. 

Beslutningen er godkendt af naalakkersuisut og træder i kraft allerede 11. februar i år, men møder kritik fra Grønlands erhvervsliv, der frygter, at prisstigningen får konsekvenser for fiskeindustrien, der står for 93 procent af landets eksport. 

- Vores største bekymring er selvfølgelig effekten for virksomhederne og samfundet, siger Christian Keldsen, direktør i Grønlands Erhverv.

Her siger den konstitueret direktør, Nils Kinnerup, at prisstigningen kommer til at ramme fiskerne, da det vil ødelægge Royal Greenlands konkurrenceevne, hvis forbrugerne skal betale mere for deres fisk og skaldyr.

- Vi kan ikke hæve priserne på vores varer, for så kan vi ikke afsætte dem på det internationale marked. Det eneste sted, vi kan hente prisstigningen, er på indhandlingspriserne og omkostningsmassen i Grønland, siger Nils Kinnerup til Sermitsiaq.AG.

Reaktionen fra Royal Greenland vækker ikke begejstring hos Erik Jensen – tværtimod.

- Jeg synes, at det er meget ærgerligt, at Royal Greenland har besluttet sig for at sende regningen til fiskerne. Jeg kan ikke acceptere, at et selskab, som er eget af samfundet, træffer sådan en beslutning.

RAL: Vi kan ikke længere holde prisen nede

I interviewet med Sermitsiaq.AG retter Royal Greenland også en hård kritik mod RAL, som de beskylder for dårlig forretningsførelse, når det er nødvendigt at lave en så stor og pludselig prisstigning på eksporten.

Til KNR udtaler CCO i RAL, Niels Clemensen, at man i otte år har holdt fragtpriserne i ro, da det har været et politisk ønske. Det har været muligt, fordi der har været godt gang i økonomien både i Grønland og resten af verden.

LÆS OGSÅ KNAPK om stigende eksportpriser: Citronen kan ikke presses yderligere

Nu er situationen imidlertid en anden. Væksten i den globale økonomi falder, og inflationen er på himmelflugt. 

For RAL er konsekvensen, at det blandt andet er blevet dyrere at leje containere og indkøbe reservedele, samtidig med at der bliver fragtet færre varer mellem Grønland og Danmark.

Ifølge Niels Clemensen er prisstigningen på eksporten derfor nødvendig, hvis rederiets økonomi skal hænge samme.

- Prisstigningen skal dække vores udgifter. De seneste år har vi investeret i nye skibe og havnefaciliteter, hvorfor vi har afdrag og renter, som vi skal betale. Banken stiller store krav til vores soliditet, og at vi skal være polstret til en usikker fremtid, siger han.

Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn

Royal Arctic Line har siden 1993 haft momopol på sejlladsen af gods ind og ud af Grønland. Rederiet er 100 procent ejet af Selvstyret.

Foto: KNR/Anton Gundersen Lihn.

Fiskerne er blevet en lus mellem to negle

Overfor KNR lægger Erik Jensen ikke skjul på, at naalakkersuisut i den kommende tid står overfor nogle svære møder, hvor der skal findes en løsning, så man undgår, at fiskerne bliver kanonføde for de store selvstyreejede virksomheders uenigheder.

- Dette skal ikke går gennem medierne. Næste skridt bliver at snakke med formanden for naalakkersuisut (red. Múte B. Egede) og selskaberne, da jeg ikke er enig i, at man bruger fiskerne som ”pant”. Det bliver en vanskelig proces, siger Erik Jensen.

Ifølge Erik Jensen er det ikke muligt af forudse, hvor længe de nye priser på eksporten vil gælde. Det afhænger nemlig af, hvordan den internationale økonomi udvikler sig.