En stemme på Siumut var en stemme på ophævelse af nultolerancen

Jens-Erik Kirkegaards udmelding vækker undren og fortrydelse både blandt Siumut støtter og modstandere. En stemme på Siumut var en stemme på det nuværende Naalakkersuisut var en stemme på at afskaffe urantolerancen.
Foto © : KNR
19. august 2013 04:28

Jens-Erik Kirkegaards udmelding vækker undren og fortrydelse både blandt Siumut støtter og modstandere.

En stemme på Siumut var en stemme på det nuværende Naalakkersuisut var en stemme på at afskaffe urantolerancen.

Så klart er budskabet fra naalakkersuisoq Jens Erik Kirkegaard i et svar på et paragraf 37 spørgsmål fra Sara Olsvig. Han slår fast at ophævelsen af nultolerancen overfor uran er gennemdrøftet og befolkningen hørt.

Faktisk mener siumutteren, at Naalakkersuisut er forpligtigede til at følge folkets stemme alvorligt og afskaffe nultolerancen.

Piitannguaq Tittussen satte selv sit kryds ved Siumut. Nu er han mildest talt chokeret over, at han tilsyneladende stemte for at afskaffe nultolerancen.

- Jamen jeg har stemt Siumut, og det fortryder jeg nu, på grund af den måde Jens-Erik Kirkegaard nu prøver at omfortolke valget på, siger Piitannguaq Tittussen, der er næstformand i Grønlands natur og miljøforeningen Avataq.

Han synes, det er meget betænkeligt, hvordan Naalakkersuisut tager valget til inatsisartut, som en tilkendegivelse i forhold til uranspørgsmålet.  

- Landstingsvalget kan og skal ikke tolkes derhen, at man automatisk har sagt ja til at ophæve nultolerancen. Sådan fungerer demokratiet overhovedet ikke. Han må have misforstået noget meget elementært i de demokratiske principper. Det er langt ude den måde han prøver, at omfortolke landstingsvalget, siger Piitannguaq Tittussen.

Sara Olsvig undrer sig også over Jens-Erik Kirkegaards udmelding.

- Det siger jo sig selv, at når man går til valg ved inatsisartut, så stemmer man jo på et parti af mange forskellige grunde. Og der har jo ikke på noget tidspunkt stået på denne stemmeseddel, at nu stemte man så også ja eller nej til uran ved valget til inatsisartut. Det er altså helt klart en ommer, siger Sara Olsvig og minder lige om, at Jens-Erik Kirkegaard måske lige tager munden fuld, når han tolker støtten til Naalakkersuisut ved valget, som han gør. 

- Desuden så sidder de jo også i koalition med et parti, som gik klart til valg på et nej til uran.

Piitannguaq Tittussen forstår heller ikke, hvordan Jens-Erik Kirkegaard er noget frem til at befolkningen er hørt nu.

- Det første jeg tænkte var, at han må have fået solstik i sommervarmen, siger Tittusen.

Han beskylder videre Jens-Erik Kirkegaard for at have glemt sine tidligere udmeldinger om, at der ikke skal laves minedrift, hvis det får konsekvenser for miljøet.

Sara Olsvig mener bestemt heller ikke befolkningen er taget nok med på råd. Hun peger på, at de eksempler på borgerinddragelse Jens-Erik Kirkegaard remser op, for en stor dels vedkommende er envejskommunikation. Herudover henviser hun også til, at man burde vente med at træffe nogen beslutning til de undersøgelser der er i gang er færdiggjorte.

- Jeg synes ellers, vi var kommet til et punkt, hvor vi stort set havde enighed i de politiske partier om, at vi skulle forbedre vores høringsprocesser og borgerinddragelse. Og det her mener jeg vil være et meget stort skridt tilbage.