Emne i valgkampen: Skattekommission

Her 19 dage før Valgdagen den 2. juni, viser flere partier pludselig stor interesse for, at der snarest nedsættes en skattekommission, der fører frem til en skattereform.
15. maj 2009 10:41

Landsstyremedlem for Finanser, Per Berthelsen, Siumut, undrer sig over, at Inuit Ataqatigiit for nogle dage siden lancerede idéen om en skattekommission, som deres eget initiativ.

- For snart to måneder siden indkaldte jeg til pressemøde om, at Landsstyret ville nedsætte en skattekommssion, siger Per Berthelsen.

Og i Landsstyrets udkast til en skattekommission, hedder det blandt andet:'Landsstyret mener, det skal kunne betale sig at arbejde, at drive virkesomhed og investere i Grønland. Den effektive beskatning af arbejds-, virksomheds- og selskabsindkomster skal derfor være konkurrencedygtig i sammenligning med andre velfærdssamfund', hedder det i oplægget fra Landsstyret.

Inuit Ataqatigiit siger om deres parathed til at ville nedsætte en egentlig skattekommission, at det grønlandske skattesystem trænger til at blive 'gået efter i sømmene'. Partiet foreslår blandt andet, man ser nøjere på ressourcerenten på samfundets rigdomme. Endvidere vil IA have undersøgt lav- og mellemindkomsternes vilkår. Også samspillet eller mangel på samme mellem indkomst ved arbejde og adgangen til offentlig hjælp bør kulegraves, påpeger partiet.

Demokraternes næstformand, landstingsmedlem Palle Christiansen hilser også initiativet om en skattekommission velkommen.

- Men- fremfører Palle Christiansen: - Det selvsamme parti har ofte talt om en omfordeling af midlerne i samfundet, men er aldrig kommet med et konkret forslag til, hvordan det skulle gøres.

En kommende skattekommission kan passende også se på, hvordan man kan få realiseret Demokraternes fremadrettede ønske om en nedsættelse af skatten på arbejde, så det bedre kan betale sig at arbejde, siger Palle Christiansen.

Ingen af de opstillede partier til Valg til Landstinget har lagt op til skatteforhøjelser.