Sirius-patruljen

Ellemann: Styrk forsvaret i Arktis

OPDATERET: Hvis Grønland og Danmark vil tages alvorligt som stormagt i Arktis, bør Rigsfællesskabet overvåge sit territorium langt bedre end i dag, mener tidligere dansk udenrigsminister.

Men hvor meget og med hvilket udstyr, skal en rapport, som forventes at udkomme i løbet af foråret, først vise.ARKTIS: Rigsfællesskabet bør markant opruste militært i Arktis, hvis andre lande skal se Danmark og Grønland som en seriøs stormagt i Arktis.

Sådan lyder det fra den tidligere danske udenrigsminister og forhenværende Venstre-formand, Uffe Ellemann-Jensen, til DR. Det sker især efter Rigsfællesskabets krav om knap 900.000 km2 til FN’s Kontinentalsokkel-kommission.

- Hvis vi ønsker at demonstrere, at vi mener det, som vi nu har sat krav på, alvorligt, så er vi altså nødt til at være meget mere til stede i området, siger Ellemann-Jensen til DR.

Et sølle militær

Det er Arktisk Kommando i Nuuk, der står for overvågningen af kongerigets territorium i Arktis, bl.a. ved hjælp af flådefartøjerne “Ejnar Mikkelsen” og “Knud Rasmussen”, et Challenger-fly, helikoptere og Sirius-patruljen. 

Men det er en sølle indsats, mener Ellemann-Jensen.

- Det, der er i dag er nogle - bevares - meget fremragende, men små, bitte skibe. Når du så de gamle inspektionsskibe, så er de (nuværende, red.) ikke imponerende at se på. Og så har du Sirius. Fremragende, dygtige mennesker. Men vi er meget, meget tyndt besat deroppe. Så det, der er brug for i fremtiden er altså en flådeindsats, og så er det også fly-indsats, siger han til DR.

Han understreger, at en dansk-grønlandsk oprustning dog ikke skal ses som optrapning til konflikt med de øvrige arktiske lande, men som ren opretholdelse af Rigsfællesskabets grænser.

- Det skulle vi gerne undgå (militære konflikter, red.). Men det undgår vi altså også bedst ved at være tilstede, så ingen andre føler sig fristet til at gå på eventyr.

Ingen kamp-handlinger

De senere år har især Rusland oprustet militært i Arktis. I Forsvarsforliget for 2013-2017 har den danske stat også besluttet at øge sin aktivitet i Arktis. Det understreger den danske forsvarsminister, Nicolai Wammen, også i en mail til KNR:

- Arktis er et fokusområde for regeringen, og Forsvaret har allerede styrket indsatsen i Arktis, hvilket bl.a. fremgår af det nuværende forsvarsforlig (...). Forliget indeholder en række konkrete tiltag til styrkelse af indsatsen i Arktis, herunder anskaffelse af et tredje inspektionsfartøj af Knud Rasmussen-klassen samt anskaffelse af nye skibsbaserede helikoptere af typen SEAHAWK til brug i blandt andet de arktiske egne.

Samtidig venter regeringen på en analyse af yderligere militære behov i Arktis fra dansk side. Rapporten ventes at udkomme i løbet af foråret. Herefter vil den danske regering tage stilling til, om der skal ske yderligere dansk oprustning i Arktis.

 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl