MIO: Elevhjem i Kujalleq bør styrkes

Børn i bygderne har hårde odds i mod sig, når de skal have en uddannelse, konkluderer Børnetalsmanden.
Foto © : KNR
17. marts 2017 06:06

Børn fra bygderne skal overkomme store vanskeligheder for at få en uddannelse. Det konkluderer Børnetalsmanden i sin rejserapport fra Kommune Kujalleq.

I rapporten skriver Børnetalsmanden blandt andet, at kommunen svigter sin pligt til at give børn fra bygderne ret til udvikling og skolegang, og at elever fra bygderne ofte ikke kommer videre i skolesystemet efter folkeskolen.

Børn fra bygderne skal i nogle tilfælde rejse hjemmefra i en alder af kun 12 år til andre byer for at gennemføre deres skolegang.

Der tages ikke hånd om bygdebørns problemer

Her viser det sig, at flere af børnene har store personlige problemer, når de kommer på elevhjemmene:

- Det drejer sig for manges vedkommende om store sociale problemer, alkoholproblemer i familien og omsorgssvigt i hjemmene og konsekvenserne heraf for børnenes psykiske trivsel og deres udvikling, står der i Børnetalsmandens rapport.

Fagfolk på elevhjemmene fortæller til Børnetalsmanden, at der ikke bliver taget hånd om børnenes problemer i bygderne:

- For manges vedkommende burde der tidligere have været iværksat en socialfaglig indsats, hedder det i rapporten.

Der bør være særlige støtteordninger

Børnetalsmanden anbefaler derfor, at Kommune Kujalleq etablerer særlige støtteforanstaltninger til elever, der begynder på elevhjem.

Anbefalingen om at styrke den pædagogiske indsats på elevhjem er tidligere blevet fremsat af Grønlands Råd for Menneskerettigheder - den anbefaling gik til hele Grønland.

Der bor i øjeblikket 24 børn på elevhjemmet i Nanortalik og otte i Qaqortoq.