To ekstra millioner hjælper KNR til at give gamle optagelser nyt liv

Mediehuset mangler at digitalisere 9.000 TV-bånd og 5.000 radiobånd, og nu giver A.P Møller Fonden en hjælpende hånd til at spole processen frem.
Ifølge parterne, skal pengene bruges til at ansætte flere folk til at digitalisere de gamle optagelser. I øjeblikket sidder der to personer, som arbejder på det område. Foto © : Lotte Jensen
25. oktober 2021 11:24

KNR har fået en donation fra A.P Møller Fonden på to millioner kroner. Pengene skal bruges til at digitalisere gamle radio- og tv-bånd.

Det kan eksempelvis være radiobånd, der kan stamme helt tilbage fra 1958 og TV-bånd fra 1982 eller gamle båndkassetter, som kan have en stor kulturel betydning.

Det skriver KNR og A.P Møller Fonden i en pressemeddelelse.

- Når båndene er digitaliserede, vil offentligheden kunne se frem til at få adgang til de mange spændende gamle udsendelser, der handler om alt fra familietraditioner, fangstpladser, nationaldragtproduktion og forarbejdning af moskusuld til det politiske liv, det grønlandske sprogs udvikling og klimaforandringerne der er så vigtige for den arktiske region, står der.

Ifølge parterne, skal pengene bruges til at ansætte flere folk til at digitalisere de gamle optagelser. I øjeblikket sidder der to personer, som arbejder på det område.

 

Foto © : KNR

 

KNR regner med at ansætte yderligere fem personer til at digitalisere de gamle optagelser. Her skal to personer sidde og lytte til radiooptagelser, mens tre skal kigge på tv-optagelser.

- KNR har allerede digitaliseret mange bånd, men der resterer fortsat 9.000 ikke digitaliserede TV-bånd og 5.000 radiobånd. Med de ekstra ressourcer forventer KNR at have tilendebragt digitaliseringen i udgangen af 2024, skriver KNR.

Samarbejde til en ny platform med gamle optagelser

Mediehuset ansøgte til fonden om pengene tidligere på året for at speede processen op.

- Vi håber på at få tilendebragt dette projekt, inden de værdifulde optagelser bliver for gamle, siger direktør i KNR, Karl-Henrik Simonsen.

Nogle af radio- og TV-båndene er nemlig ikke i så god stand længere. Og KNR tilføjer, at de er i ”tiltagende dårlig forfatning som følge af manglende optimale faciliteter til magnetbånd samt skimmelsvamp.”

- Så det glæder KNR, at man nu endelig får mulighed for at sikre kulturarven indenfor en overskuelig tidsperiode.

KNR regner med at lave en platform på nettet, hvor man kan se og lytte til de gamle optagelser, når projektet med digitaliseringen er færdigt. 

- Det er et samarbejde med nationalmuseet, Groenlandica og landsbiblioteket, hvor vi tænker på at samle mange af vores materialer sammen, siger Karl-Henrik Simonsen. 

Selvom det drejer sig om mange optagelser, så regner direktøren med, at det kan lade sig gøre at blive færdig ved udgangen af 2024.

- Det er en langsommelig proces, som kræver mange timer per person, men vi har regnet på det og det ser realistisk ud.