Eksperter foreslår dyrere tobak

I Danmark dør 14.000 hvert år på grund af rygning, og derfor mener 23 af landets førende forebyggelseseksperter, at kampen mod rygning skal have førsteprioritet.
05. juni 2011 12:44

Ugebrevet Mandag Morgen har bedt eksperterne om at bedømme 50 konkrete forebyggelsestiltag, og det viser sig, at de er klar til at hæve tobakspriserne og udvide rygeforbudet.
Den suveræne topscorer er forslaget om at hæve tobaksafgiften, så prisen for en pakke cigaretter stiger til 50 kr.

- Vi ved at rygning er den store dræber. En lang række eksperter har i flere år lavet undersøgelser der viser, at hvis der skal gøres noget effektivt i forhold til rygning skal der gøres noget med tilgængeligheden, og her er pris en vigtig reguleringsfaktor. Det siger Lene Sillasen der er med i ekspertpanelet, formand for regeringens nationale forebyggelseråd og administrerende direktør i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune.

Nummer to på listen er forslaget om at forbyde indendørs rygning alle andre steder end i hjemmet. Også forbud mod synlige tobaksvarer i butikkerne og forbud mod rygning i arbejdstiden for offentligt ansatte kommer ind på eksperternes top ti.

Det kunne jo være, at de danske forebyggelseseksperter skulle tage på studierejse til Grønland og lære lidt om tobaksafgifter. Her i landet handler det ikke om en halvtredser for en pakke smøger. Men om 70 til 73 kroner. Og det hjælper på tobaksforbruget, men ikke på landskassen.