Ekspert: Udenlandske statsledere tør ikke tale Trump imod

Det kan have konsekvenser for fredsforhandlinger om Ukraine, hvis allierede rejser for stor kritik af Trump, vurderer ekspert. På Christiansborg forstår politikere bekymringen fra Múte B. Egede.
Fungerende formand for naalakkersuisut, Múte B. Egede (tv.), formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyne (i midten), den danske statsminister, Mette Frederiksen (i midten), og fungerende naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt (th.). De var samlet, da EU åbnede et kontor i Nuuk sidste år. Foto © : Malik Brøns.

Der lyder kun hviskende protester fra det internationale samfund mod den amerikanske præsident Donald Trumps udmeldinger om at få kontrol med Grønland.

Sådan siger den fungerende formand for naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), til Sermitsiaq:

- Vores øvrige allierede i det internationale samfund føles at gemme sig i et lille hjørne og nærmest hvisker, at de støtter os. Det har ingen effekt, og hvis de ikke højlydt siger fra overfor, hvordan USA behandler Grønland, vil situationen eskalere dag for dag, og den amerikanske aggression vil tiltage.

Udmeldingen kommer, efter det er blevet officielt, at Usha Vance, som er gift med USAs vicepræsident, kommer til Grønland på torsdag sammen med USAs national sikkerhedsrådgiver Mike Waltz og energiminister Chris Wright.

Præsident Trumps ambitioner om Grønland

  • Donald Trump udtrykte første gang interesse i at købe Grønland tilbage i 2019. En udmelding, som den danske statsminister, Mette Frederiksen, kaldte "absurd". Den amerikanske præsident valgte efterfølgende at aflyse et planlagt besøg i Danmark på grund af afvisningen.
  • I december 2024 gentog Trump sin interesse i Grønland, da han meldte ud, at "ejerskab og kontrol" med Grønland er en absolut nødvendighed af hensyn til national sikkerhed. Det skrev han på det sociale medie Truth Social.
  • I januar kunne KNR fortælle, at Trump Jr., præsidentens søn, havde kurs mod Nuuk. Trump Jr. besøgte Nuuk i et par timer den 7. januar, hvor han blandt andet inviterede folk til frokost på Hotel Hans Egede. Her fik frokostdeltagerne et overraskende opkald fra præsident Donald Trump.
  • Grønland kom endnu engang på banen under et pressemøde i januar 2025. Her spurgte en journalist ind til, om Donald Trump kunne udelukke at bruge militær eller økonomisk magt i forsøg på at få kontrol over Grønland eller Panamakanalen, hvortil han svarede, at det kunne han ikke. Donald Trump gentog sine ambitioner to gange mere i januar, hvor han blandt andet sagde:  "vi har brug det for at sikre international sikkerhed, og jeg er sikker på, at Danmark vil indordne sig".
  • Under sin årlige tale i USA's kongres henvendte Donald Trump sig direkte til det grønlandske folk. Her sagde han: "Vi vil beskytte jer, og vi vil gøre jer rige og sammen kan vi tage Grønland til højder, I aldrig har set før." Han sagde fortsat, at han tror, at USA kommer til at gå Grønland "på den ene eller anden måde".
  • Under den grønlandske valgkamp i marts henvender præsidenten sig igen til det grønlandske folk. USA er klar til at investere milliarder af dollars i Grønland, skriver han på Truth Social. Samtidig skriver han, at "USA bakker varmt op om det grønlandske folks ret til selv at bestemme over deres egen fremtid".
  • Den 13. marts spørger en journalist ind til, om præsidenten tror, at der vil ske en annektering af Grønland, hvortil han svarer: "Jeg tror, at det vil ske.". Præsidenten kommenterer samtidig det grønlandske valg, da som han mener er et godt valg for USA. "Den person, der klarede sig bedst, er en meget god person", siger han. 

Kilde: KNR, Altinget, Sermitsiaq.

I fredags kom samme opråb fra Pipaluk Lynge (IA), fungerende formand for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg i Inatsisartut, og formanden for Atassut, Aqqalu Jerimiassen. De mener, at opbakningen til Grønland fra særligt de nordiske lande er mangelfuld.

Også formanden for Demokraatit, Jens-Frederik Nielsen, der lige nu er igang med forhandlinger om et nyt naalakkersuisut, har i valgkampen efterlyst mere tydelig opbakning til Grønland fra Danmark. 

Men seniorforsker i Global sikkerhed og Udsyn ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Ulrik Pram Gad, vurderer, at statsminister Mette Frederiksen og andre europæiske statsledere føler, at de har sagt klart fra.

- Jeg tror, at både den danske regering og mange europæiske statsledere synes, at man har været så firkantet, som man har råd til i den nuværende situation. 

- Men det ændrer ikke på, at når man sidder i orkanens øje og føler sig alene, kan man godt bruge mere opbakning, siger Ulrik Pram Gad, der har Arktis som speciale.

Vi hører nødråbet

Spørger man ordførere i Folketinget, er der forståelse for Múte B. Egedes ønske om mere solidaritet fra det internationale samfund.

- Det, der sker i øjeblikket, er risikoen for, at Trump har hænderne rundt om Grønland, og at Grønland risikerer at lide en langsom kvælningsdød, siger SF's grønlandsordfører, Kasten Hønge.

Han mener, at både EU, FN og NATO bør komme meget tydeligere på banen og sige fra over for den amerikanske præsidents ambitioner om at overtage Grønland.

Et synspunkt, som Radikales Arktisordfører, Martin Lidegaard, er enig i.

- Man kunne være mere højlydt fra flere lande. Jeg forstår godt frustrationen fra Múte B. Egede, siger han.

Men de to ordførere mener, at den danske regering har tacklet situationen efter bedste vis. Det samme mener Venstres grønlandsordfører, Louise Schack Elholm.

- Både Troels Lund Poulsen (forsvarsminister, red.) og Mette Frederiksen (statsminister, red.) har været meget klart ude og sige, at vi bakker op om Grønlands beslutninger. Jeg mener ikke, at der kan være nogen tvivl om, at Danmark støtter Grønland, siger hun.

Fra Alternativets grønlandsordfører, Sascha Faxe, lyder der dog helt andre toner.

- Jeg er overrasket og oprigtig ked af, hvor lidt opbakning der er i særdeleshed fra Danmark og Norden. Danmark har ansvar for Grønlands sikkerhed, så det, at vi ikke er meget mere tydelig, mener jeg, er et kæmpe svigt fra Danmark, siger hun.

Ifølge Sascha Faxe har udtalelserne fra Mette Frederiksen været for “blødt og vagt”. Det er nemlig svært for lande uden for rigsfællesskabet at forstå rigsfællesskabets konstruktion, siger hun.

- Donald Trump respekterer ikke udmeldingen fra de grønlandske politikere.

Derfor mener ordføreren, at Mette Frederiksen bør sætte en tydelig grænse.

- Først og fremmest skal hun sige meget tydeligt fra i det offentlige rum. Næste skridt vil være at række ud til amerikanerne og tage et diplomatisk spor, der hedder, at det her er ikke orden, siger Sascha Faxe.

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), understregede i et interview til DR og TV 2 tirsdag, at Grønland har "massiv opbakning fra norden og vores kollegaer i EU". 

Bange for at ødelægge fredsforhandlinger for Ukraine

Men det kan have sine konsekvenser at tale præsident Trump imod i offentligheden.

Det viser eksemplet fra 2019, hvor Trump første gang talte om at ville "købe Grønland". Dengang kaldte statsminister Mette Frederiksen hele diskussionen for "absurd". Og det resulterede i, at den amerikanske præsident droppede et planlagt statsbesøg i Danmark.

- For nyligt viste en presseseance i Det Hvide Hus mellem Ukraines præsident Zelensky, præsident Trump og vicepræsident Vance også, at kritik i al offentlighed ikke har positiv effekt på Trumps handlinger, siger Ulrik Pram Gad.

Samtidig er de europæiske statsledere bange for, at USA trækker sig fra fredsforhandlingerne mellem Ukraine og Rusland, hvis man gør sig uvenner med præsidenten, vurderer han.

- For det første har man stadigvæk brug for USA i forhold akut til, at Ukraine ikke bare skal tabe krigen til Rusland, siger Ulrik Pram Gad.

Men hele USAs militære beskyttelse af både Grønland og Europa er på spil, vurderer han. 

For hvad vil det danske og europæiske forsvar gøre, hvis USA reelt overtræder folkeretten og indtager Grønland med amerikanske soldater?

- Det kunne godt være, at man kunne svinge sig op til en højere tone i retorikken. Men hvis USA vil sende Herkules-fly til Pituffik eller Kangerlussuaq, er det jo vanskeligt for Danmark og Europa at stille noget op militært op mod det, siger Ulrik Pram Gad.