Ekspert: Grønland skal ikke frygte russisk advarsel

En advarsel fra Rusland om dansk deltagelse i NATO’s missilforsvar har vakt opsigt. Grønland skal dog ikke føle sig truet, vurderer ekspert.
23. marts 2015 17:00

Selv om Grønland fortsat er underlagt dansk udenrigs- og forsvarspolitik, skal de grønlandske politikere ikke ligge vågen om natten i frygt for et russisk angreb. Heller ikke, selv om den russiske ambassadør i Danmark, Mikhail Vanins, advarer Danmark imod at deltage i NATO’s missilforsvar.

Det vurderer Mette Skak, lektor ved Aarhus Universitet og ekspert i Ruslands udenrigs- og sikkerhedspolitik.

- Problemet er selvfølgelig, at Rusland ser ud til - nærmest med vilje - at blande tingene mest muligt sammen. Men så længe NATO selv og Danmark selv er god til at holde ringene adskilt, så mener jeg ikke, at man i Grønland skal være specielt nervøs for den her udmelding, siger hun til KNR.

Læs også Olsvig: Uacceptabel tone fra russisk ambassadør


Ambassadør advarer Danmark
Det var i en kronik i Jyllands-Posten lørdag, at den russiske ambassadør understregede, at det kan skade Danmarks forhold til Rusland, hvis danske fregatter i NATO’s tjeneste tager missiler ombord, der skal beskytte mod angreb fra fx Nordkorea eller Iran.

Men i kronikken understreger Vanins, at de danske forsvarsskibe kan blive mål for russiske atomvåben, og at Rusland har missiler, der ‘garanteret kan gennemtrænge det fremtidige globale missilforsvarssystem’. En udmelding, der ifølge Mette Skak kommer, fordi Rusland tolker negativt på alle bevægelser fra Vesten, primært på grund af Ukraine-krisen.

- I øjeblikket er stemningen mellem Rusland og Vesten meget dårlig, og det vil sige, at lige meget hvad der foregår i NATO-regi, vil det fra russisk side blive udlagt som noget, der går imod Ruslands interesser, siger Mette Skak.


Stadig fred i Arktis

Både den danske udenrigsminister og IA's formand har kaldt den russiske udmelding for 'uacceptabel'. Ruslands-eksperten mener ikke, man skal bagitalisere Ruslands advarsel, men når det gælder Grønland og Arktis, har Rusland ind til nu vist at køre en anden og mere fredelig kurs.

Derfor vurderer Mette Skak, at der ikke er grund til bekymring for konflikt i det arktiske område trods kronikkens ordlyd:

 

- Det, som ambassadøren konkret truer med bliver atombombe-mål, det vil jo så i givet fald først og fremmest være de danske fregatter, som indgår i missilforsvarets varslingsanlæg. Og det er jo så et mobilt element i NATO’s mobilforsvar. Men sådan lidt ‘flot sagt’, er det jo problemer og trusler, der har at gøre med de ikke-arktiske egne af jordkloden.