Ekspert glæder sig over hjemløsepanel

Naalakkersuisut har besluttet at nedsætte et panel, der skal finde en løsning på, at der kommer flere og flere hjemløse. Det er på tide, mener en ekspert.
Steven Arnfjord mener, at der skal skabes boliger til de hjemløse, som de kan have råd til. - Ethvert velfærdssamfund skal sørge for at have en boligpolitik, der tilgodeser, at alle faktisk kan få et tag over hovedet på et rimeligt niveau, siger Steven Arnfjord. Foto © : Ilisimatusarfik
Skrevet af Malik Brøns
30. november 2019 11:53

Naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Abelsen, vurderer, at der er blevet flere hjemløse her i landet. Hun vil derfor hjælpe de hjemløse og udsatte voksne, men har ingen konkrete bud på hvordan. Derfor skal et ekspertpanel finde løsningsforslag, som skal være klar til næste år.

Steven Arnfjord, sociolog og forsker fra Ilisimatusarfik, er glad for, at der endelig gøres noget fra Naalakkersuisuts side på området.

LÆS OGSÅ Kalaallit Danmarkimi inuuniarnikkut ajornartorsiortut pingasuugaangata ataaseq nakuuserfigineqartartoq

- Ja, det var allerhøjeste grad på tide. Det skulle jo egentlig ske for mange år siden, men det kan vi ikke sidde og græde over hvad der er sket i fortiden. Bare det, at Martha Abelsen har fokus på det, det er meget glædeligt, siger Steven Arnfjord.

Overkommelige boliger er en menneskeret

Han mener, at der blandt andet skal skabes boliger til de hjemløse, som de kan have råd til.

Foto © : KNR
I 2017, var der ifølge selvstyret 841 hjemløse her i landet. Og det tal er steget, mener Naalakkersuisoq for sociale anliggender, uden at komme med tal på det. Foto: KNR

- Det er blandt andet det, vi kalder økonomisk overkommelige boliger, som også er en menneskeret i øvrigt. Ethvert velfærdssamfund skal sørge for at have en boligpolitik, der tilgodeser, at alle faktisk kan få et tag over hovedet på et rimeligt niveau, siger Steven Arnfjord.

Der skal også skabes et bedre overblik over, hvor mange hjemløse der er her i landet, mener han.

LÆS OGSÅ Aasianni unnuisarfittaaq angerlarsimaffeqanngitsunut iluaqutaassaaq

- Vi mangler det der hedder en reel hjemløse tælling, som er en procedure man gennemfører i Europa, Alaska, Nordcanada og i Skandinavien, som følger en metode som er gennemskuelig, og som gør at vi kan sammenligne mellem landene.

Flere hjemløse på grund af gæld

I 2017, var der ifølge selvstyret 841 hjemløse her i landet. Og det tal er steget, mener Naalakkersuisoq for sociale anliggender, uden at komme med tal på det.

Abelsen begrunder formodningen med, at flere borgere er blevet smidt på gaden på grund af huslejerestancer.

- Vi kan ikke længere passivt se på, at flere og flere mister grebet om en stabil tilværelse og bliver hjemløse, siger Naalakkersuisoq for sociale anlæggender, Martha Abelsen, i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Angerlarsimaffeqanngitsunut containerit pillugit nalilersuisoqassaaq

Og blandt disse er der nogen der ender i en nedadgående spiral med alkohol- og hashmisbrug, ludomani og måske kriminalitet. En ond cirkel, der skal skal stoppes, siger hun.

- Vi skal hjælpe borgere, som er blevet hjemløse og borgere som er på vej til at blive det, siger Naalakkersuisoq Martha Abelsen.

Ekspertpanelet skal finde løsningsforslag til naalakkersuisoq Martha Abelsen som skal ligge klar hos hendes bord i maj måned næste år.