Ekspedition vil forene videnskab og kunst

Et miks af højtprofilerede kunstnere og forskere har siden midten af juni forberedt sig på at skulle med det gode skib, skonnerten Activ, på den store danske Nordøstgrønland Ekspedition 2011, som nu er i gang.
29. august 2011 09:47

Initiativtagerne til ekspeditionen er professor Minik Rosing og kunstner Per Kirkeby, og med ombord er blandt mange andre navne som forfatter Jørn Riel, arkitekt Bjarke Ingels og kunstner Tal R.

Destinationerne er det nordøstgrønlandske fjordsystem og naturreservat omkring Ella Ø, Kong Oscar og Kejser Franz Joseph fjord.

Hvad skal de så på disse kanter? Jo, ifølge dem selv er idéen at fortsætte den 400 år lange tradition med at forene videnskab og kunst på arktiske ekspeditioner. Men der er ingen prædefinerede resultater.

- Ekspeditionen har mulighed for at gøre ting, som ikke er gjort før. Vi er ude, hvor andre ikke har været. Leder efter sammenhænge ikke før set, skriver de selv på ekspeditionens hjemmeside.

Tanken om at skulle til Grønland for første gang var noget, der satte en skræk i livet på kunstneren Tal R, da han fik invitationen til at deltage.

- Min umiddelbare reaktion var simpelthen rædsel, ren og skær rædsel. Jeg så for mig et overvældende landskab, der ikke ville ende nogen steder, og jeg så verdens undergang. Hvorefter jeg i øvrigt sagde ja lige på stedet, fortæller ét af tidens hotteste navne i dansk samtidskunst til Ritzau.

Selve sejladsen startede den 9. juli i København og slutter samme sted den 6. oktober.