Norges kronprins Haakon satte torsdag afsted på ekspedition over Indlandsisen fra Ilulissat.Foto: Erik Abild, Det kongelige hof

Ekspedition: Norges kronprins er med på forskningstur

Den norske kronprins Haakon er i øjeblikket ved at krydse Indlandsisen sammen med et ekspeditionshold, der indsamler viden om arktisk natur, forskning og polarhistorie.

Rettelse 20. maj kl. 10: Kronprins Haakon forlader ekspeditionen i Daneborg og ikke på EastGRIP som først skrevet. KNR beklager.

Det oplyser det norske kongehus på deres hjemmeside.

Turen finder sted for at markere 50-året for Norges Arktiske Universitet, UiT, og 150-året for åbningen af Tromsø Museum.

Kronprins Haakon og resten af ekspeditionsholdet startede turen torsdag fra Ilulissat med hundeslæde og kite. 

Undervejs skal holdet indsamle prøver af sne, som skal afleveres til forskere i lejren EastGRIP, der ligger 800 kilometer nordøst på Indlandsisen fra Ilulissat. Her arbejder forskere blandt andet på at bore en iskerne ud af den nordøstlige isstrøm.

– Vi skal op på isen og først 800 kilometer ind til EastGRIP. Jeg glæder mig til at møde forskerne der og lære mere om den forskning, de laver på klima og issmelting her i Grønland, før vi rejser videre mod østkysten, siger Kronprins Haakon.

Kronprins Haakon ankommer til Ilulissat​​​​​

 

Efter planen ender ekspeditionen ved Daneborg i Østgrønland i starten af juni. Her forlader Kronprins Haakon ekspeditionen, mens resten af holdet skal sejle kajak ned til Antarctic Havn på Østkysten.

Du kan følge hele ekspeditionsholdets færd online på UiT's hjemmeside.

Før afgang nåede den norske kronprins også at besøge Isfjordcentret i Ilulissat og mødes med borgmester Palle Jeremiassen og kommunaldirektør Nick Nielsen.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl