Naalakkersuisoq for boliger Erik Jensen oplyser, at Naalakkersuisut arbejder på en større boligreform.Foto: Ann-Sophie Greve Møller

Efterspørgslen er enorm - alligevel står der over 100 boliger tomme i Nuuk

106 selvstyreejede boliger står tomme i Nuuk. Og de koster godt 4,5 millioner skattekroner i huslejetab om året. Det er et problem, erkender naalakkersuisoq for boliger.

Det er ingen nem sag at kaste sig ud på boligmarkedet i Nuuk.

Efterspørgslen efter lejeboliger er stor, og ifølge INI er den gennemsnitlige ventetid på en bolig næsten tre år alt efter boligstørrelsen - mere præcist 948 dage.

Alligevel står der pr. 31. august i år 106 udlejningsboliger tomme i Nuuk, der er ejet af selvstyret. Det oplyser INI til KNR.

Ledige boliger i Nuuk

- Der er pr. 31. august 106 selvstyreejede ledige boliger i Nuuk.

- Det skyldes, at boligerne er nedslidte eller ramt af skimmelsvamp.

- Den gennemsnitlige tomgangstid er cirka halvandet år - mere præcist 540 dage.

- En selvstyreejet bolig i Nuuk har en gennemsnitligt årlig husleje på 42.848 kroner.

- De 106 boliger koster godt 4,5 millioner skattekroner i huslejetab om året.

Kilde: INI

Det skyldes, at boligerne er for slidte eller er ubebolige på grund af skimmelsvamp. Derfor står de tomme og venter på en større renovering, eller er under istandsættelse.

Og sådan står de rungende tomme i gennemsnitligt halvandet år.

Det er et problem, erkender naalakkersuisoq for boliger, Erik Jensen fra Siumut.

- Det er selvfølgelig en udfordring i hele landet, for vi har et kæmpe vedligeholdelsesefterslæb på selvstyrets udlejningsboliger på mellem 2,1 og 2,3 milliarder. Det her er også et bevis på, at vi bliver nødt til at gøre en stor indsats på politisk niveau, siger Erik Jensen.

Tilsammen har selvstyret og landets kommuner et renoveringsefterslæb på 3,7 til 3,9 milliarder kroner.

Husleje ud af vinduet

En selvstyreejet bolig i Nuuk har en gennemsnitlig årlig husleje på godt 42.900 kroner - dermed koster de 106 tomme boliger godt 4,5 millioner skattekroner i huslejetab om året.

LÆS OGSÅ Boligmangel og håbløshed udfordrer Tasiilaq

Og boligmanglen i landets hovedstad er ikke et nyt problem. 

Hvorfor har I ikke prioriteret at gøre noget ved problemet før, Erik Jensen? 

- Vi har selvfølgelig gjort noget for det. Vi har forskellige projekter kørende, for eksempel boligprojekter i Eqalugalinnguit, som er en succeshistorie, hvor man faktisk renoverer lejemålet rigtig meget for netop at komme efterslæbet med skimmelramte boliger til livs. 

For de mange boligsøgende i Nuuk kan det lyde mærkværdigt, at der er over 100 boliger, der bare står tomme og venter på at blive renoveret?

- Det kan jeg sagtens forstå. Det er derfor, jeg også siger, at det ikke er acceptabelt, og det er derfor, vi også gør nogle forskellige tiltag, som er så nødvendige. Og ikke kun til næste år eller i næste måned - vi tænker langsigtet, siger Erik Jensen.

Hvad de langsigtede tiltag er, kan naalakkersuisoq for boliger endnu ikke svare på. 

I stedet oplyser han, at Naalakkersuisut arbejder på en boligreform, som er en del af de igangværende finanslovsforhandlinger.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl