Efterskoleelever begejstrer uddannelsesvejleder

De grønlandske unge, der lige nu går på efterskolerne på Sjælland, er langt mere målrettede end deres forgængere. Det var konklusionen efter at Det Grønlandske Hus i København i dag holdt efterskoledag.
Skrevet af Martine Lind Krebs
25. januar 2012 16:44

Ud af de 31 elever, der var mødt op, var der kun 2, der var usikre på, hvad de ville i fremtiden. Resten havde allerede besluttet sig. Og det er langt flere end normalt, siger uddannelsesvejleder Pia Rosing Heilmann.

- Det plejer at se helt forfærdeligt ud. Sidste år var der kun tre, der ville på gymnasiet. Resten vidste ikke hvad de skulle. Så det her er en gigantisk udvikling, siger hun glad.

Godt to tredjedele af eleverne havde allerede afgjort, at de ville tage en gymnasial uddannelse i Grønland, og resten - pånær to - ville søge ind på erhvervsskoler.

En af de efterskoleelever, der var mødt op, var Isak Petersen, der går på Ubby Fri- og Efterskole. For ham har året på efterskole allerede været det bedste i hans liv.

- Det er rigtigt fedt. Man udvikler sig rigtig meget som person, og så får man en hel masse nye venner, siger han.

Han er en af de elever, der allerede har besluttet sig for at skulle på GU i Nuuk til næste år. Men alligevel har han fået meget ud af dagen, siger han.

- Jeg har lært meget mere om, hvad jeg kan blive, og hvad det hele handler om. Jeg ved ikke 100 procent, hvad jeg gerne vil, men jeg satser på tømrer, siger han.

Uddannelsesvejleder Pia Rosing Heilmann håber, at dagens gode resultat er tegn på, at indsatsen i Atuarfitsialak er ved at slå igennem.

- Måske har Atuarfitsialak en årsag, i og med at man laver handlingsforløb og handleplaner, som får de unge til at tænke over, hvad de vil med deres liv. Og det er jo kun positivt, hvis det er rigtigt, siger hun.