Efterlysning fra Tasiilaq: Send ekstra fragtskib med vinduer og tagpap

Ifølge planen ankommer det sidste fragtskib til Tasiilaq omkring 5. november. Men der er ingen garanti for, at alt det, der skal bruges til at reparere skaderne efter piteraq, kommer med det skib. 
Tage og vinduer blev smadrede i Tasiilaq, da piteraq stormede hen over byen i forrige weekend. Foto © : Johannes Olsen, KNR
Skrevet af Else Olsvig
04. oktober 2022 11:49

I forrige weekend fejede en piteraq hen over Tasiilaq og efterlod byen med knuste vinduer og ødelagte tage. 

120 – 130 vinduer skal udskiftes alene i de boliger, som Iserit – der er kommunens boligselskab – har. Derfor er der brug for et ekstra fragtskib med lasten fuld af byggematerialer.

Det vurderer Justus Hansen, der er 1. viceborgmester i Kommuneqarfik Sermersooq (Demokraatit), og som bor i Tasiilaq. Det samme gør Hjørdis Viberg, som er kommunens områdechef i byen. 

- Jeg har skrevet direkte til Royal Arctic Line og spurgt, om vi ikke kan bede om et skib i december, siger Justus Hansen til KNR.

Sidste skib ankommer om en måned

Ifølge planen ankommer det sidste fragtskib til Tasiilaq omkring 5. november. Men der er ingen garanti for, at alt det, der skal bruges til at reparere skaderne efter piteraq, kommer med det skib. 

Hjørdis Viberg er også i kontakt med Royal Arctic Line. 

LÆS OGSÅ Op til 130 vinduer skal skiftes i Tasiilaq efter piteraq

- Vinduerne skal bestilles, og der er leveringstid på dem, siger hun til KNR. 

- Jeg har selv talt med Verner Hammeken (direktør i Royal Arctic Line, red.), og jeg ved, at de lige nu ser på muligheder, siger Hjørdis Viberg.

Nu venter hun på endeligt svar. 

 

Foto © : Johannes Olsen, KNR

Hjørdis Viberg. Foto: Johannes Olsen

 

Kommunen starter med at sætte nye ruder i husene i denne her uge. Folk skal have nye og hærdede ruder, der kan tåle at blive ramt af sten og andre genstande, når det stormer. Vinteren nærmer sig med snestorme og flere piteraq. Derfor bør der være et lager af vinduer i byen, mener Justus Hansen, for det tilfælde, at de stormer i stykker i løbet af vinteren. 

- Piteraq er et vejrfænomen, der lægger vejen forbi vores by fra tid til anden, siger han. 

Lygtepæle væltede

Piteraqen ramte Tasiilaq natten mellem den 24. og 25. september. Da vinden var på sit højeste på omkring de 50 meter i sekundet, fløj bådene rundt med vinden. Byens lygtepæle væltede, og strømmen gik. Vinduer blev knust af sand og sten, der hvirvlede rundt i luften.

LÆS OGSÅ Borger i Tasiilaq: Tagmaterialet blev blæst væk og efterlod taget med et stort åbent hul

47 mennesker blev evakueret i løbet af natten, men heldigvis kom ingen til skade. Men mange i byen lever med ødelagte tage og plastik for vinduerne lige nu – blandt andet en familie, som KNR har besøgt. I alt bor de 11 mennesker i huset, hvor meste af tagpappen røg af og efterlod et stort åbent hul i taget. 

Nu er der spændt en presenning ud.

- Hvis vi skal bo her, som det ser ud i dag, bliver det ubeboeligt til vinter. Der er jo ofte piteraq om vinteren. Hvis der kommer en ny, så får huset et nyt åbent hul. Det er meget bekymrende, sagde Ulrikke Ertaq til KNR.