Efter skyderi i Paamiut: Tilbageholdt i 25 dage

Grønlands Politi har tilbageholdt manden, som skød løs i Paamiut lørdag aften. Han er i politiets varetægt og skal afvente plads i anstalten.
- Vi videreefterforsker sagen, og så skal han gerne stilles for retten, når det er klar til det, siger vagtchefen.  Foto © : KNR
Skrevet af Malik Brøns
28. september 2020 17:01

- Han er sigtet for trusler mod tjenestemand i funktion samt flere forhold med hærværk, fordi han har skudt mod nogle skure. Han har sigtet på nogle af vores kollegaer i Paamiut.

Det siger vagtchef i Grønlands Politi, Mads Lynge.

Den tilbageholdte mand er stadig i Paamiut under politiets varetægt.

- Vi videreefterforsker sagen, og så skal han gerne stilles for retten, når det er klar til det, siger vagtchefen. 

Da skyderiet skete lørdag aften, sendte politiet i Paamiut en patrulje på to betjente til at undersøge sagen, og her kom de i kontakt med en mand, der virkede beruset.

Han udviste en truende adfærd mod betjentene, som valgte at afsikre området.

Derefter bad de to betjente om assistance fra Nuuk.

- Når man har med en farlig gerningsmand at gøre, som han var, fordi han havde skudt løs og tilkendegivet, at han ville skyde folk, så er to mand for lidt til sådan en situation. Det kræver også uddannede folk, som vi desværre kun har i Nuuk.

Civile gik imod politiets anmodning: Det er for farligt

En såkaldt reaktionspatrulje på seks personer blev sendt afsted fra Nuuk til Paamiut for at assistere de to betjente i Paamiut. Det er politifolk, som har en særlig uddannelse til at foretage anholdelse af farlige gerningsmænd med våben

Patruljen fra Nuuk nåede dog ikke selv at foretage anholdelsen.

Imod politiets anvisninger gik en gruppe civile hen mod manden, som opholdt sig i et skur. Her foretog de en civil anholdelse. Bagefter kom politiet og foretog den egentlige anholdelse klokken 00.28 søndag.

Politiet fraråder på det kraftigste at foretage en civil anholdelse. Og der var styr på situationen, siger vagtchefen.

- De to betjentes opgave var egentlig at observere og fastfryse situationen. Det vil sige, så længe manden blev, hvor han var, og ikke afgav yderligere skud, så vil vi gerne have, at det forblev sådan, så folk med de rette kompetencer kunne komme og foretage anholdelsen.

- Med mindst mulige farer både for gerningsmanden selv, politifolkene og ikke mindst de civile.

Bedst at afvente assistance

Det ærgrer politiet, at der ikke blev lyttet, til trods for, at de bad folk holde sig væk fra gerningsmanden.

- Der var desværre ikke ressourcer til at holde de folk væk, som ikke gad at lytte til politiet, siger Mads Lynge. 

- Det betyder ikke, at de politifolk, der er der, ikke kan gøre noget, hvis der sker en akut farlig situation. Så længe situationen er under kontrol, som den var, så er det bedre at afvente assistance og få det rette personale til at foretage anholdelse.

Hvis situationen var en anden, hvor manden havde skudt mod borgerne i Paamiut, kunne de to politifolk stoppe ham.

- Havde han gået og skudt vildt omkring sig, og borgerne var i decideret fare, så havde det været en anden situation. Så havde vi været nødt til at pacificeret ham på en eller anden måde, siger Mads Lynge. 

- Det kan vi sagtens gøre med politiet i Paamiut, men vi vil helst gerne søge den løsning, som er til mindst mulige farer både for gerningsmanden men også for politiet og alle andre. Det kan godt være, det tager længere tid, men hvis man undgår, at nogen kommer til skade, så er det det, vi gerne vil.

Manden er i politiets varetægt i Paamiut, og er ved at blive overflyttet til en anstalt som har plads.