- Der blev sagt, at hvis ikke vi ændrede vores mening, så ville naalakkersuisoq for fiskeri true med en forfølgelse af udvalget, siger Inuit Ataqatigiits næstformand Aqqaluaq B. Egede.Foto: Inatsisartut

Efter ophedet debat om trusler: Naalakkersuisoq sagde, at han ville forfølge os

Ifølge Aqqaluaq B. Egede og Hans Enoksen har Jens Immanuelsen truet dem under et møde i tirsdags. Hvad der blev truet med, vil de ikke sige.

- Der blev sagt, at hvis ikke vi ændrede vores mening, så ville naalakkersuisoq for fiskeri true med en forfølgelse af udvalget.

Det siger Inuit Ataqatigiits næstformand og næstformand af Fiskeri- og Fangsudvalget, Aqqaluaq B. Egede.

Onsdag aften stod han på talerstolen i Inatsisartut og var omdrejningspunkt for en både ophidset og tårevædet debat. På et tidspunkt erklærede Partii Naleraq også deres mistillid mod naalakkersuisoq for fiskeri, Jens Immanuelsen (S).

LÆS OGSÅ Partii Naleraq erklærer mistillid til Jens Immanuelsen

Det var Hans Enoksen, der er formand for Partii Naleraq, der var bannerfører for mistillidserklæringen. Den kom efter, at han og Aqqaluaq B. Egede fortalte, at de var blevet truet af Jens Immanuelsen.

- Det var formand for Fiskeriudvalget, Henrik Fleischer (S), som havde fået beskeden fra naalakkersuisoq for fiskeri. Det skete tirsdag under vores udvalgsmøde, siger Hans Enoksen.

- Henrik Fleischer havde fået en bedsked fra Jens Immanuelsen om, at han ville forfølge os, selv efter at lovforslaget blev behandlet.

Vil ikke fortælle om trusler

Aqqaluaq B. Egede vil ikke sige, hvad det var, naalakkersuisoq truede med. 

- Jeg vil ikke nævne dem, men det skete, mens vi arbejdede i Inatsisartut og under udvalgets møder. Det var ikke rart, siger han.

Han vil heller ikke sige, hvad der blev sagt under møderne. De var nemlig lukkede, siger Aqqaluaq B. Egede.

- Det var ikke trusler rettet mod os som personer, men det var trusler om at bruge magt. Udvalget blev truet med at blive forfulgt, gentager han.

LÆS OGSÅ 10 for og otte imod: Jens Immanuelsen undgår mistilliderklæring  

Hans Enoksen og Aqqaluaq B. Egede siger, at de vil gå til formandsskabet i Inatsisartut om sagen. Det vil ske inden for de nærmeste dage, siger de.

Og når sagen er givet videre til formandskabet, forventer de, at Inatsisartuts formandskab vil fortælle nærmere om truslerne.

- I alle mine år i politik er det første gang, jeg oplever sådan noget her, det er meget hårdt, siger Hans Enoksen.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra Henrik Fleischer, men det har ikke været muligt. 

Jens Immanuelsen selv afviser blankt, at han har truet nogen overhovedet.

Ville forkaste lovforslag

Hele dramaet handler om en ny lov om fangst og jagt, som skulle behandles i Inatsisartut onsdag aften.

Men balladen om lovforslaget var så stor allerede, da debatten startede. Fiskeri- og Fangstudvalget krævede nemlig, at lovforslaget blev forkastet.

Sådan kom det ikke til at gå - og så udtrykte Hans Enoksen sin mistillid til Jens Immanuelsen i stedet for.

Loven skal blandt andet give Naalakkersuisut ret til at fastsætte regler i forbindelse med håndtering af problemdyr, såsom isbjørne, der er til fare for mennesker og husdyr.

Loven skal også stramme op på kontrol med ulovlig jagt og sanktioner mod dem, der er på ulovlig jagt.

I forslaget til den nye lov står der også, at jagt bliver drevet i overensstemmelse med biologisk rådgivning. Men Fiskeri, Fangst- og Landbrugsudvalget vil have, at fangernes meninger skal vægtes lige så højt som biologernes.

Udvalget vil have, at der bliver fjernet et punkt i lovforslaget, hvor der står, at en ejer af et fartøj kan få beslaglagt sit fartøj, hvis en anden har brugt det til ulovlig jagt.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt