Efter exit: Naleraq er totalt isoleret i Inatsisartut

Nu er Naleraq i opposition sammen Demokraatit og Atassut. Problemet er bare, at hverken Demokraatit eller Atatssut vil arbejde sammen med Naleraq. 
Fra Naalakkersuisut til dem, som ingen vil lege med, i Inatsisartut. Det er virkeligheden for Jens Napaattooq og hans tre kollegaer i Naleraq. Foto © : KNR
Skrevet af Jens Thorin, Else Olsvig
11. april 2022 05:42

I mandags røg Naleraq ud af Naalakkersuisut. IA og Siumut havde fundet sammen – og Naleraq var blevet smidt ud. 

Så nu er Naleraq i opposition sammen med det liberale Demokraatit og søsterpartiet Atassut. Problemet er bare, at hverken Demokraatit eller Atatssut vil arbejde sammen med Naleraq. 

Så nu er Naleraqs fire medlemmer af Inatsartut dem, som ingen vil lege med længere. 

Og det erkender Jens Napaattooq, der er politisk ordfører i Naleraq.

Oppositionen består af Naleraq, Demokraatit og Atassut.

Naleraq sidder på fire pladser i Inatsiartut. De fire er Jens Napaattooq, Hans Enoksen, Pele Broberg og Emanuel Nüko.

Demokraatit sidder på tre pladser.

Attasut sidder på to.

Siumut og IA har nu et flertal i Inatsisartut med 22 ud af 31 pladser. 
 

- De borgerlige oppositionspartier har besluttet at isolere sig. Vi kan i vores parti ikke gøre noget ved den situation, siger han til KNR.

Atassut ser ingen muligheder for kompromis

Attasut har tidligere været støtteparti for Naalakkersuiut, da koalitionen bestod af IA og Naleraq. Men det gik heller ikke – og 24. november sidste år trak Atassut sin støtte.  

Alligevel håber Naleraq på en eller anden form for samarbejde:

- Jeg er sikker på, at vi kommer til at samarbejde der, hvor kompromisser er mulige, da brede forlig er vigtige, siger Jens Napaattooq.

LÆS OGSÅ Opposition om koalitionskollaps: Ikke den store overraskelse

Men det gider Atassut og Demokraatit ikke. 

- Vi har allerede set, at Naleraq har sager, som vi overhovedet ikke kan indgå i kompromisser med. Eksempelvis er vi langt fra fortalere for statsdannelse. Vi er heller ikke enige med dem i spørgsmålet om hvem, der er en rigtig grønlænder og i deres planøkonomiske tankegange, siger Aqqalu Jerimiassen, der er formand for Atassut. 

En planøkonomi er et politisk-økonomisk system, hvor centralt lagte planer i betydeligt omfang styrer produktion, beskæftigelse og fordeling af produktionsresultatet. Et par eksempler er det tidligere Sovjetunionen og Cuba.

Demokraatit er godt utilfreds uden Naleraq

Jens Napaattooq afviser dog, at hans parti er så rødt igen:

- Det er ikke retvisende, når Atassut betegner vores politik som planøkonomisk. For vi er faktiske mere liberale end Atassut indimellem, siger Jens Napaattooq.

LÆS OGSÅ Overblik: Her er det nye Naalakkersuisut

Aqqalu Jerimiassens samarbejdspartner i den borgerlige, blå blok, Demokraatit, gider heller ikke at arbejde sammen med Naleraq. Formand Jens Frederik Nielsen er godt tilfreds uden dem. 

- Vi er meget tilfredse med de samarbejder, der er i Inatsisartut. Vi har fået sæder i samtlige udvalg på grund af den måde, blokkene arbejder sammen på. Det gavner vores bestræbelser på at få indflydelse i meget stor grad, siger han.