Efter alvorlig kritik: Karl Tobiassen skal i samråd i dag

Departementschef kalder det alvorligt, at Departementet for Fiskeri to gange har handlet udenom loven
Karl Tobiassen (Siumut) har været naalakkersuisoq for fangst og fiskeri i et år. Foto © : Ane-Marie Petersen/KNR
30. marts 2023 12:22

I dag klokken 14 skal Karl Tobiassen (S), som er naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, i samråd. Det er Intasisartuts udvalg for Fiskeri- Fangst- og Landbrug , der har indkaldt ham – og det har de, fordi en sag om sildepiskere klæber til Karl Tobiassen.

Det har nemlig vist sig, at Departementet for Fiskeri og Fangst to gange har handlet i strid med loven. Og det er det, som Karl Tobiassen skal svare på spørgsmål om i dag klokken 14, når han sætter sig i den varme stol på samrådet. 

Sagen begyndte at rulle i mandags. Da rettede ombudsmand Vera Leth en alvorlig kritik mod departementet for at have afslået en ansøgning om kvoter for fangst af sildepiskere. 

Departementet henviste i stedet til en beslutning, som Naalakkersuisut lavede i 2021. 

Men det må man ikke, og derfor kaldte ombudsmanden, som er den offentlige forvaltning, sagsbehandlingen for ”stærkt bekymrende”.

Det er anden gang

Og det er ikke første gang, at Departementet for Fiskeri og Fangst har klokket i det. Det er sket to gange. Det skete også i 2021 i en lignende sag, som ombudsmanden også kritiserede. 

Dengang afslog embedsmændene en licens på fiskeri efter hellefisk. 

Sagen forklaret

I november 2022 gav departementet for fiskeri og fangsts afslag på en ansøgning om kvoter til fællesfangst af sildepiskere.

Som begrundelse for afslaget henviste departementet til en beslutning om at indføre tidsbegrænsning for fællesfangst af sildepiskere, som naalakkersuisut traf i december 2021.

Departementet oplyste i forbindelse med ombudsmandens undersøgelse, at departementet anså naalakkersuisuts beslutning som gyldig hjemmel for afslaget.

Men der har altså ikke været lovhjemmel, forklarer ombudsmanden og kritiserer blandt andet departementet for ikke at følge legalitetsprincippet.

Legalitetsprincippet er en vigtig regel, der beskytter borgernes rettigheder. Kort sagt er det med til at sikre, at alle afgørelser og handlinger som myndighederne træffer, skal have gyldig hjemmel i lovgivningen.

Med andre ord kan myndighederne ikke bare gøre, hvad de vil - kun hvis det står i loven.

Og det er netop det departementet for fiskeri og fangst har forsøgt sig med ikke bare én, men to gange.

Ifølge Mark Ørberg, der underviser og forsker i forvaltningsret ved Copenhagen Business School, er det klart i strid med reglerne. For embedsmænd må ikke bare opfinde deres egne regler. 

- Hvis der ikke står noget i reglerne, så må departementet ikke gøre noget, sagde han til KNR i går.

Tager kritik alvorligt

KNR har forsøgt at få en reaktion på kritikken fra departementet for fiskeri og fangst. 

De er i gang med at undersøge sagen, men kan på nuværende tidspunkt ikke sige så meget. Lige nu er de ved at få styr på et svar til ombudsmanden, men departementschefen understreger overfor KNR sagens alvor. 

- Vi tager ombudsmandens kritik alvorligt, siger departementschef Jørgen Isak Olsen til KNR.