Efterårssamling trodser corona

Inatsisartut er ved at forberede sig til efterårssamlingen, som starter 25. september. På trods af coronarestriktioner bliver samlingen nemlig gennemført.
25. september starter efterårssamlingen. Foto © : KNR / Malik Brøns
04. september 2020 16:23

- Efterårssamlingen bliver holdt som planlagt. 

Det siger formand for Inatsisartut, Vivian Motzfeldt (Siumut) til KNR. 

Mange organisationer, erhvervsdrivende og arrangører er ellers blevet tvunget til at aflyse deres arrangementer på grund af coronakrisen. Også politiske arrangementer er blevet aflyst - blandt andet er Siumuts landsmøde, som skulle være holdt i Ilulissat i denne weekend - udskudt på ubestemt tid.

Den blev aflyst "på grund af befolkningens sundhed og partiets omdømme", oplyste Siumut til KNR.

Regler for forsamlinger

 

Ind til 31. januar 2021 må der maksimalt være 100 mennesker samlet indenfor. Udenfor er 250 mennesker det højeste antal, der må være samlet.

 

Man må ikke rejse fra kommune til kommune. Ifølge den nye bekendtgørelse fra Selvstyret om midlertidige restriktioner vedrørende forsamlinger står der i paragraf 2:

 

"Ved arrangementer og begivenheder, som kræver tilmelding, skal arrangøren sikre, at personer fra andre kommuner ikke kan tilmelde sig."

 

Der står også: "Bekendtgørelsen paragraf 2-4 gælder ikke for forsamlinger med med et politisk eller andet meningsbefordrende øjemed". 

 

Forsamlinger med et "politisk øjemed" er altså fritaget fra de strenge regler om forsamling og rejse til arrangementer i andre kommuner. 

 

Det er forsamlinger, der er er arrangeret af Inatsisartut, Naalakkersuisut, kommunalbestyrelserne eller de politiske partier.

 

Er man derimod en fagforening som SIK, en interesseorganisation som Grønlands Erhverv, en sportsklub eller lignende må man ikke rejse.

 

Kilde: Naalakkersuisut.

 

LÆS OGSÅ Siumut: Vi aflyser for at beskytte landet mod corona

Kritikken har haglet ned over coronareglerne. Man må for eksempel ikke rejse på tværs af kommunegrænser for at deltage i arrangementer. Men hvis man er politiker, er reglerne anderledes. Og derfor må politikerne i Inatsisartut gerne rejse på kryds og tværs af landet for at deltage i Efterårssamlingen.  

For vigtig at blive aflyst

Den starter fredag den 25. september. 

Og den er alt for vigtig til at blive aflyst, mener Vivian Motzfeldt.

- Jeg mener, at man ikke skal sætte spørgsmålstegn ved Inatsisartutsamlinger i sig selv. Det vigtigste er, at samfundsspørgsmål og løbende opgaver ikke bliver bremset, siger hun. 

LÆS OGSÅ Hvem må hvad? - Nu er der vejledning til coronareglerne

Formandskabet har dog taget højde for coronasituationen, siger Inatsisartutformanden. 

- Vi tager højde for de nuværende påbud, og vi laver forberedelser ud fra dem, siger hun.

Vivian Motzfeldt, oplyser, at forholdsreglerne for efterårssamlingen kan blive tilpasset, hvis coronasituationen ændrer sig. 

Kort og anderledes forårssamling

I maj holdt landets politikere en kort, anderledes og forsinket forårssamling på grund af coronakrisen.

Hvor bor de 31 medlemmer i Inatsisartut

Avannaata Kommunia: 

Qaanaaq: 2

Ilulissat: 2

Uummannaq: 1

Upernavik: 1

Kommune Qeqertalik:

Aasiaat: 1

Qasigiannguit: 1

Qeqertarsuaq: 1

Qeqqata Kommunia: 

Sisimiut: 4

Maniitsoq: 2

Kommuneqarfik Sermersooq: 

Nuuk: 12

Tasiilaq: 2

Kommune Kujalleq:

Qaqortoq: 1

Nanortalik: 1

På grund af coronakrisen måtte man ikke samles mere end 10 mennesker i Nuuk dengang. Men samlingen blev holdt alligevel. 

Formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen foreslog ellers at droppe forårssamlingen helt. Det var ikke kræfter til den, fordi Naalakkersuisut havde for travlt med coronakrisen, mente han.

Men det blev afvist af Inatsisartut, og der blev holdt en forårssamling alligevel.