Aaja Chemnitz Larsen: Dybt dybt uacceptabelt at skyde moskus i fredet område

Det vil skade statens omdømme, hvis besætningen i Søværnet kendes skyldig i at skyde moskusokse i et fredet område i Østgrønland, mener folketingsmedlem fra IA, Aaja Chemnitz Larsen.
Foto © : Dan Bach Kristensen
Skrevet af Jaaku Lyberth
18. april 2019 11:19

- Hvis der er sket nogen former for ulovligheder, så synes jeg, at det er dybt dybt uacceptabel, at man som repræsentant for staten i Grønland begår ulovligheder i et område, som ovenikøbet er fredet, siger Aaja Chemnitz Larsen (IA).

Hun er forarget, fordi udsendte fra Arktisk Kommando er mistænkt for at have skudt en fredet moskusokse i Grønlands Nationalpark i efteråret 2018, som de ellers er sat til at beskytte. Det viser en aktindsigt, som KNR har søgt  i Forsvarskommandoen, som er den overordnede myndighed for det danske militær.

LÆS OGSÅ Uacceptabelt at skyde moskus i Nationalparken

Formålet med Nationalparken er ifølge loven blandt andet at bevare områdets naturtilstand. Her skal der tilstræbes størst mulig beskyttelse af landskab, plantevækst, dyreliv, fortidsminder og andre kulturlevn.

Og al jagt på for eksempel moskusokser er forbudt.

Det kan derfor skade Danmarks omdømme i Grønland, hvis der er sket ulovlig fangst i Nationalparken, mener folketingsmedlemmet. 

LÆS OGSÅ Besætningsmedlemmer i Søværnet skød moskusokse i Grønlands Nationalpark

Aaja Chemnitz Larsen vil nu afvente, at Auditørkorpsets undersøgelse. Det er nemlig dets opgave at undersøge straffesager inden for militæret.

- Selvfølgeligt skal der være konsekvenser, hvis der er sket noget ulovligheder, siger Aaja Chemnitz Larsen.