Dronningens følelse vidner om god rejse

Det kongelige sommertogt i Grønland synger på sidste vers. Og Dronningen selv kan næsten ikke fatte, at det er ved at være forbi. Men anekdoterne er allerede mange - og nogle af de bedste er de, der har pirret den gamle amatørarkæolog.
24. juli 2011 17:29

Beder man Dronningen berette hvilke oplevelser på årets Grønlandstogt, der allerede kan klassificeres som  anekdoter, er der navnlig to, der stikker ud: At vade i land i Qaanaaq iført overlevelsesdragt og hjelm - både til pressens og til Majestætens egen morskab.

Og så at blive mødt med ordene ”Hils Frederik” hvorend Dronningen gik i Qaanaaq og Siorapaluk. Noget, der gjorde Regenten både stolt og bevæget.

Men derudover er de oplevelser på turen, som Majestæten selv fremhæver, af en vis arkæologisk karakter. Og det er jo i grunden ikke så sært, da Margrethe er kendt som værende særdeles interesseret i de forhistoriske levn.

- Det var fantastisk, for vi kom dagen efter, at de var nået helt ned på bunden til is, der var 150.000 år gammel. Det er som man slet ikke begriber, hvor gammelt det er. Så det var i sig selv vældig spændende, fortæller Hendes Majestæt til KNR.

Dronningen fik smag for arkæologien allerede fra barnsben, hun har sågar studeret arkæologi på Cambridge-universitetet og har deltaget i adskillige udgravninger. Interessen delte hun med sin morfar, svenskekongen Gustav 6. Adolf, der bl.a. tog barnebarnet med til etrusker-udgravninger i Italien i tronfølgerens teenage-år.

Så den ene fridag, der var lagt ind i det over to uger lange program, brugte Dronningen på at se på ældgamle bjergarter sammen med geologi-professor Minik Rosing.

- Jeg fik en fantastisk oplevelse. En helikopter tog mig ind til Isua, hvor Minik Rosing arbejder med disse meget meget gamle klipper. Han har påvist de ældste spor af liv på Jorden. De er mere end 3 milliarder år gamle. Man kan slet ikke fatte den slags tal - synes jeg. Det var en oplevelse at komme så tæt på hele Jordens ældste forekomst, siger hun.

Men nu lakker det altså mod enden for denne gang.

- Jeg kan slet ikke fatte, at vi har været væk så længe allerede. Jeg syntes det er som om, vi kom i forgårs, og på den anden side som om vi har været på rejse længe, længe. Og det er næsten altid et bevis for, at en rejse har været god.