Droner skal hjælpe med redningsopgaver

Nye teknologier som droner og satellitter bør indgå i de redningsopgaver, vi skal løse i Grønland.
Foto © : IA Folketingimi
24. november 2015 11:00

Det mener IA's folketingsmedlem, Aaja Chemnitz Larsen, der i går mødtes med den danske forsvarsminister, Peter Christensen.

På mødet drøftede de to politikere Forsvarets opgaveløsning i Grønland. Blandt andet var Aaja Chemnitz Larsen glad for ministerens positive udmeldinger om etableringen af et frivlligt beredskab i Grønland.

- Vi ved, at der er en række udfordringer, blandt andet på grund af vejret og de store afstande, men vi ved altså også, at der er en lang række muligheder, som slet ikke udnyttes i dag, udtaler Aaja Chemnitz Larsen i en fælles pressemeddelse.

LÆS OGSÅ IA bekymret for forsvarsforhandlinger

- Og det handler om at inddrage os, der bor langs kysterne i langt højere grad som supplement til forsvarets og politiets traditionelle opgaver, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Hun pegede også på anvendelsen af nye teknologier til redningsopgaver som droner og satellitter.

Den danske forsvarsminister Peter Christensen orientererdee om, at opbygning af et frivilligt beredskab i Grønland blandt andet indgår som en del af Forsvarets større Arktis analyse, der forventes færdig ved årsskiftet.

Den endelige beslutning om, hvorvidt et frivilligt beredskab skal etableres træffes i forbindelse med forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig i efteråret 2016.

LÆS OGSÅ Overvågning med fly uden pilot

På mødet drøftede de to politikere også flere andre emner. Det gælder miljøoprydning ved gamle militære installationer i Grønland, herunder i Grønnedal, Forsvarets Search and Recue indsats SAR, amerikanernes tilstedeværelse i Grønland og status på grænsehindringer inden for Rigsfællesskabet.