Doris J. Jensen inviterede til møde om børnevold: Vi gør det igen om to uger

Doris J. Jensen inviterede til et møde om børnevold i går aftes. Det gjorde hun, fordi der bliver flere sager, hvor børn slår børn.
Torsdag aften var der møde om det stigende antal sager med børnevold. Foto © : Arctic Circle
19. februar 2021 16:56

I sidste uge blev Severine S. Jensens 12-årige søn overfaldet på åben gade i Nuuk. Han blev væltet omkuld, slået og sparket af fem drenge, mens resten af flokken på cirka 10 kiggede på. 

Og han er slet ikke den eneste, der har oplevet det. Både politiet og børnetalsmand Aviâja Egede Lynge oplyser til KNR, at der den seneste tid er sket en stigning i antallet af sager, hvor børn overfalder andre børn. 

Derfor inviterede Siumut-politikeren Doris J. Jensen til et møde i går aftes. Det gjorde hun som privatperson, fordi hun også er mor og bekymret, sagde hun til KNR. Hendes egen nevø var for nylig selv vidne til et gruppeoverfald. 

LÆS OGSÅ Børnetalsmand og politiet: Vold blandt børn er en bekymrende tendens

- Der kom både forældre til børn, som er blevet overfaldet af andre børn, og forældre til børn, som har overfaldet andre børn, siger Doris J. Jensen.

Vil mødes igen om to uger

I alt dukkede lidt mere end 40 op på Atuarfik Samuel Kleinschmidt i Nuuk. Og alle blev enige om at mødes igen om 14 dage. 

- Nogen foreslog, at vi skulle finde nogen, der kunne være rollemodeller. Nogen foreslog demonstrationer, og flere sagde, at de gerne ville være Natteravne, fortæller Doris J. Jensen.

Natteravne er voksne frivillige, som går i byen rundt i gule jakker og er med til at skabe tryghed for børn og unge. 

- Der var også forældre, som ønskede sig undervisning i, hvad der er vigtige værdier for familier. Og nogle foreslog, at børns udetimer om aftenen begrænses. Alle var enige om at tage ansvar.

Flere sager med børn, der slår børn

Også børnetalsmand Aviâja Egede Lynge oplever flere sager, hvor børn slår børn:

- Det handler blandt andet om, at børn i store flokke udøver vold og truer andre børn med vold. Det er nogle sager, som jeg ser meget alvorligt på, og som ikke kun omhandler Nuuk, men som blandt andet også omhandler Ilulissat og Sydgrønland, siger Aviâja Egede Lynge. 

Tendensen bekræftes af Grønlands Politi. 

- Vi har bemærket, at vi ser flere grove sager om vold blandt unge i forhold til tidligere, siger Mikkel Høj Svendsen, der er chef for forebyggelse og analyse hos Grønlands Politi. 

LÆS OGSÅ Severines søn blev overfaldet: Som mor er jeg meget bekymret og vred

Børnetalsmand Aviâja Egede Lynge glæder sig over, at forældre tager problemet op. Samtidig peger hun på, at der er behov for en overordnet indsats.

- Det er både myndighederne, fritidshjemmene, det er skolerne, det er forældrene. Det vil sige al det, der ligger rundt omkring børnenes liv er noget, der skal gøres en indsats på.

For der skal tages hånd om børn, der slår, slår hun fast:   

- Når børn udøver psykisk og fysisk vold er det også et råb om hjælp. Det er børn, der har det rigtig, rigtig dårligt. Så det er et meget stærkt symptom på, at der er nogle børn, der har brug for hjælp.