Doris: Danmark har overhørt grønlandsk krav

Folketingsmedlem for Siumut Doris Jakobsen, afkræver nu Udenrigsministeriet et svar på, hvorfor man fra dansk side har siddet en enstemmig landstingsbeslutning overhørig. Beslutningen, der blev taget tilbage i 2004, lød, at Grønland gerne vil tiltræde det Internationale Atomenergi Agenturs tillægsprotokol om ikke-spredning af atomvåben.
29. januar 2013 06:58

Doris Jakobsens spørgsmål følger i kølvandet af dagbladet Politikens afsløring af, at den danske regering har undladt at sikre, at den frivillige tillægsaftale om yderligere indsats for ikke-spredning af atomvåben også trådte i kraft for Grønland.

Danmark har ratificeret aftalen for både Danmark selv og på vegne af Færøerne. På trods af henstillinger fra agenturet fra 2007 og frem til sidste år, har Danmark åbenbart fortsat holdt Grønland ude af aftalen.

Tillægsaftalen og Grønlands stilling kan få betydning i spørgsmålet om en fremtidig mulig produktion og eksport af uran fra Grønland.

- I Siumut ønsker vi, at Grønland kan eksportere uran, men det skal foregå miljømæssigt og sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Derfor er det bekymrende, at Danmark ikke alene undlader at sætte tillægsaftalen i kraft for Grønland, men i stedet direkte ignorerer mindst fem henstillinger fra Det Internationale Energiagentur, siger Doris Jakobsen i en pressemeddelelse.

Hun har derfor stillet spørgsmål til udenrigsminister Villy Søvndal:

- Vil udenrigsministeren redegøre for, hvorfor den danske regering har siddet det grønlandske landstings enstemmige beslutning af 18. maj 2004 om at tiltræde agenturets tillægsprotokol til ikke-spredningsaftalen - samt ikke mindre end fem påmindelser - overhørig?