Dom i ankesag om hash: Mildere foranstaltninger til alle tiltalte

Seks mænd og én kvinde har modtaget deres domme i Landsretten. Det skete i ankesagen i en af landets største sager om hashsmugling.
ikiaroornartoq Politi stoffer
Det blev mildere domme til de syv tiltalte i Landsretten. Arkivfoto. Foto © : KNR
08. august 2019 15:21

Alle syv tiltalte i én af Grønlands største retssager om indsmugling af hash blev torsdag igen fundet skyldige i Landsretten.

De syv dømte fik dog alle nedsat deres foranstaltningsdomme.

I kredsretten blev Timmy Owen Zeeb idømt den hårdeste straf i sagen og fik fem år og otte måneders anstaltsanbringelse for indsmugling af hash samt vold og trusler. Han fik i landsretten nedsat sin anbringelsesdom til fire år og fik konfiskeret to millioner kroner.

Inunnguaq Nielsen og Minik Johnsen fik fem års anbringelse i anstalt i kredsretten, men med dagens dom fik de nedsat deres foranstaltning til tre år.

Ilannguaq Kristiansen, Aputsiaq Tröndheim og Fabian Pedersen fik alle fem års anbringelse i anstalt og konfiskeret større kontantbeløb i kredsretten. Ved dagens dom i landsretten blev de idømt tre år og seks måneders anstaltsanbringelse.

Den sidste tiltalte i sagen er Mette Thomassen, som fik tre år og ni måneders anstaltsanbringelse for medvirken til indsmugling af knap 30 kg hash i kredsretten. I Landsretten fik hun nedsat sin foranstaltning til to år og dømt for indsmugling af i alt 7 kg hash.

Indsmugling af ikke under 60 kilo hash

Det var i august sidste år, at byretten idømte de syv tiltalte lange foranstaltninger i én af Grønlands største og mest omfattende sager om indsmugling af hash.

Her blev de seks mænd dømt for organiseret indsmugling af ikke under 60 kilo hash fra Danmark til Grønland fra 2015 til 2017, mens kvinden blev dømt for medvirken til indsmugling af knap 30 kilo hash.

LÆS OGSÅ Tiltalte idømt lange foranstaltninger for hashsmugling

Alle syv ankede deres domme, og det er altså den ankesag, der nu har fået sat et endeligt punktum i Landsretten.

Her valgte dommeren at mindske foranstltningerne til alle de tiltalte.

Mistænkelige overførsler 

Det var en underretning fra Grønlandsbanken, der fik Bagmandspolitiet på sporet af flere af de tiltalte. Banken havde mistanke om, at en af deres kunder hvidvaskede penge gennem banken. Kunden havde overført 90.000 kroner til en såkaldt højrisikokunde i banken.

Det var blot ét eksempel på bemærkelsesværdigt store overførsler fra kunden, der kun havde en indkomst på cirka 2000 kroner hver anden uge.