DIIS: Amerikansk garanti gælder ikke alle fangetransporter

Selv om USA har lovet, at der ikke vil ske fangeoverførsler gennem grønlandsk luftrum, så er der ingenting til hindring for det, så længe de ikke skal mellemlande. Det påpeger DIIS i den netop offentliggjort CIA-undersøgelse.
Skrevet af Martine Lind Krebs
30. maj 2012 06:31

Ifølge Justisministeriets opfattelse af gældende ret, kan såkaldt transit af frihedsberøvede personer nemlig ske gennem dansk luftrum uden at der skal gives tilladelse, så længe flyet ikke skal mellemlande.

- Med hensyn til hvad der er gældende ret, er det fortsat gældende ret at en sådan fangeflyvning kan foretages i dansk, grønlandsk og færøsk luftrum uden forudgående udtrykkelig tilladelse, selv om vi har den her garanti, sagde chefkonsulent Morten Heiberg, der har været leder af DIIS-undersøgelsen af CIA-flyvningerne, da rapporten i går blev fremlagt ved et pressemøde.

Undersøgelsen kritiserer embedsmandsrapport fra 2008 for at undlade at nævne dette.

- Det mener vi er en væsentlig oplysning, som burde have indgået i den daværende regerings redegørelse, for det er jo afgørende for, hvornår vi kan tale om en lovlig eller ulovlig fangeflyvning i dansk luftrum. DIIS kritiserer desuden, at den tidligere regering har været opmærksom på disse regler, men alligevel bevidst valgte at undlade at nævne dem over for offentligheden, i rapporten, i Udenrigspolitisk Nævn og på det pressemøde, der blev holdt i 2008, da rapporten blev fremlagt.

Morten Heiberg understreger dog, at den amerikanske garanti var et væsentligt udenrigspolitisk resultat, og at den fremadrettet sikrer Danmark mod ulovlige fangetransporter - altså de tilfælde, hvor personer er taget til fange i strid med den gældende ret i de stater, hvor vedkommende var på tilbageholdelsestidspunktet.

Amnesty International har gennem hele forløbet kritiseret den danske regerings håndtering af sagen, og jurist Claus Juul retter en skarp kritik mod de regler, der gør at fangetransporter kan ske i grønlandsk luftrum, så længe det er uden mellemlanding.

- Hvis den ikke gør andet, så viser rapporten, at vi er fuldstændigt værgeløse. At vi ikke har fundet et svar på, hvad vi skal gøre for at sikre, at vi ikke kan medvirke til tortur. For det er jo det, det handler om, siger han.