Digitaliseringsstyrelsen i Danmark om MitID: Der er taget særlig hensyn til grønlandske forhold

Op til 5.000 borgere her i landet har problemer med at skifte til MitID. Men ifølge vicedirektør i statens digitaliseringsstyrelse, Adam Lebech, er der måder at løse det på.
Adam Lebech er vicedirektør i Statens Digitaliseringsstyrelse, som er den ansvarlige myndighed for overgangen til MitID. Foto © : Agnete Schlichtkrull
Skrevet af Jensine Berthelsen
11. oktober 2022 15:18

- Ja, der er taget særlig hensyn til grønlandske forhold. Hvis man har brug for identitetssikring, altså at få verificeret sin identitet, for at få MitID, og man bor i en bygd, hvor der ikke er en borgerservice, så skal man tage kontakt til sin lokale bygdemedarbejder.

Det siger Adam Lebech, der er vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen.

Men borgeren skal stadig tage til den nærmeste by, hvor der er borgerservice.

Og ikke alle borgerservicekontorer er gearet til at kunne hjælpe borgeren med at skifte til MitID.

Indtil nu er det kun Kommuneqarfik Sermersooq, der er certificeret til at kunne betjene sine borgere og udstede MitID.

LÆS OGSÅ Næsten 5.000 borgere mangler MitID - Timotheus Petersen er en af dem

Certifikater på vej til kommunerne

Adam Lebech bekræfter dog, at der er certificering på vej til de øvrige kommuner, men han erkender, at kommunerne først skal leve op til uundvigelige krav, før de kan få certificeringen:

- Det skyldes de sikkerhedskrav, der er, når det er til denne løsning. De skal leve op til høje internationale standarder, og det er en forudsætning for at blive godkendt som myndighed, og det er rigtigt, at det ikke er alle kommuner, der er færdig med den proces, forklarer Lebech.

LÆS OGSÅ Avannaata Kommunia: Vi hjælper med MitID

Bankerne lukker NemID 31. oktober

Men mens fire ud af fem kommuner i Grønland er i gang med at blive godkendt til at kunne hjælpe deres borgere, har det offentlige, nemlig selvstyret og kommunerne, mulighed for at vente med at gå bort fra NemID til juni næste år, mens bankerne er tvunget til at droppe NemID allerede den 31. oktober:

- Man må ikke bruge NemID til bank, når det er til at købe på nettet fra den 31. oktober. Så hvis man har et problem, det vil sige, at hvis man ikke kan komme igennem de modeller, der er, så har man muligheder for at kontakte sin egen bank med henblik på alternative muligheder, siger Adam Lebech.