Det store slagsmål for Canadas nye regering er en olierørledning

Canadas kommende mindretalsregering kan få problemer med en meget dyr investering. Og der er ikke umiddelbart udsigt til opbakning fra det oplagte støtteparti NDP, understreger nyvalgt parlamentsmedlem fra Nunavut.
Bunker af stålrør ligger klar til den omstridte olierørledning Trans Mountain. Foto © : Scanpix
26. oktober 2019 18:27

Justin Trudeau fortsætter som premierminister i Canada, og hans regering har været varme fortalere for forsoning med oprindelige folk og beskyttelse af miljøet.

Men i august 2018 købte den canadiske regering Trans Mountain-rørledningen fra det amerikanske selskab Kinder Morgan for 22 milliarder kroner.

LÆS OGSÅ Canada godkender omstridt olierørledning efter store protester

Og det bekymrer det nyvalgte parlamentsmedlem fra Nunavut, Mumilaaq Qaqqaq.

Den forslåede rørledning vil gå fra Alberta til havnebyen Burnaby på Stillehavskysten i British Columbia, hvorfra olien vil blive transporteret videre i tankskibe. 
Kilde: Mapbox Openstreetmap 

-  Vi har set Trudeau som premierminister de sidste fire år. Vi har set ham tale om, hvor vigtig relationen med oprindelige folk er i Canada. Vi har også set ham købe en olieledning til 4,5 milliarder dollars, som mange oprindelige folk er modstander af. Det får mig til at tvivle på, hvor vigtig relationen egentlig er for ham, siger hun.

Rørledningen vil fordoble kapaciteten

I Alberta i det vestlige Canada findes der store mængder af olie, som er grundlag for provinsens økonomi og arbejdspladser.

LÆS OGSÅ Ung nunavummiu valgt ind i Canadas parlament

Men der er en udfordring med at transportere olie ud af provinsen til andre canadiske eller internationale markeder.

Den gamle rørledning fra 1953 har simpelthen ikke stor nok kapacitet, og landevejen er et dyrt alternativ.

Den nye investering skal gøre det muligt at transportere 890.000 tønder olie gennem landet og ud til kysten hver eneste dag. Til sammenligning transporteres der 300.000 tønder olie på nuværende tidspunkt.

Men store dele af området, hvor rørledningen skal igennem, er indianerterritorier.

Uenighed blandt de oprindelige folk 

Derfor er det heller ikke alle, der er lige glade for projektet, på trods af at det gør transporten af olie nemmere og skaber arbejdspladser.

Både oprindelige folk og miljøorganisationer er bange for konsekvenserne ved den nye rørledning. 

Den nye olierørledning skaber splid blandt oprindelige folk, fordi nogle er for udvidelsen på grund af de lovede arbejdspladser og økonomisk vinding, mens andre er nervøse for natur og dyreliv og kæmper for retten til de territorier, der tilhører de oprindelige folk.