Det startede med en pixibog

Hvad der skulle have været et bogprojekt, har nu udviklet sig til en stor fest for alle indbyggerne i Upernavik. Hovedmanden bag denne udvikling hedder Ole Kibsgaard, der ud over at spille guitar i Shu Bi Dua også er hyggeonkel for Kaj og Andrea i Danmarks Radios elskede børneprogrammer.
Skrevet af Peter Troelsen
28. maj 2012 17:34

- Vi var fire kunstnere, der fik til opgave at lave en pixibog til de grønlandske børn, og det fik tændt min interesse for børnene i det nordlige Grønland. Jeg ville gerne gøre en forskel for dem, så jeg begyndte at samle penge ind, så jeg kunne hjælpe til deroppe. Sidenhen kom jeg i kontakt med Red Barnet, og de er noget bedre til fundraising end jeg er, smiler Ole Kibsgaard, der lige har været en uge i Nuuk. Dels for at undervise på musikskolen og dels for at optræde til guitarfestivallen, som netop har været afholdt i Nuuk.

Ideen udviklede sig til at lave en projekt med børn og unge fra Red Barnet klubben Qaamaliaq i Upernavik. Ole Kibsgaard besøgte stedet i januar, og han fik børnene til at skrive tekster om, hvad der betød noget for dem. Det blev til et righoldigt udvalg, som Kibsgaard senere har sat musik til.

- I marts tog jeg igen til Upernavik med mit mobilstudie, og der fik vi indspillet de sange, som deltagerne havde skrevet. Det var en fantastisk proces at være med til. De unge mennesker knoklede med deres tekster og mine melodier, og inden jeg tog hjem, havde vi indspillet alle numrene. Dem tog jeg med hjem i studiet og fik en plade ud af. Den kommer på gaden i forbindelse med koncerten i Upernavik på onsdag, fortæller Ole Kibsgaard, der selv er far til en børneflok på fire.

Et langt forløb kulminerer med koncerten i Upernavikhalen, hvor alle byens omkring 1200 indbyggere er inviteret. Her vil Ole Kibsgaard og børnene fra Red Barnet klubben Qaamaliaq i byen for første gang opføre deres værk for publikum.

- Jeg håber sådan, at det hele klapper, men det bliver et stort øjeblik for os alle sammen. Den venlighed og hjælpsomhed jeg har oplevet i Upernavik, vil jeg så gerne sige tusind tak for med vores optræden, og jeg under børnene en succesoplevelse. Mange af den kommer fra små bygder og bor langt fra deres forældre, imens de går i skole. Det har været en god oplevelse at være med til at give deres tilværelse lidt mere indhold, fastslår Ole Kibsgaard, der lige når at undervise i Ilulissat på vejen til koncerten i Upernavik.

Når Kibsgaard igen har fødderne på dansk grund, vil han arbejde på at lave en release i Danmark for at skabe opmærksomhed omkring projektet. Også endnu en optræden til næste år i Qaanaaq er på tegnebordet hos Ole Kibsgaard og Red Barnet.

- Jeg satser helhjertet på at komme i God Morgen Danmark eller i Aftenshowet, så jeg af den vej kan få fortalt danskerne, at der sker ting og sager i Upernavik, der er værd at bakke op omkring. En af de ting jeg har lært under dette projekt er, at børn er børn uanset deres opvækstbetingelser. Her i Grønland holde man også med Manchester United og Barcelona, og har teenageproblemer, slutter Ole Kibsgaard, der ser frem til en stuvende fuld hal i Upernavik på onsdag.