Det sker i Inatsisartut i dag

Inatsisartut skal i dag drøfte så forskellige emner som skattemæssige fradrag, DNA-register og hundefoderfabrik.
Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Inge S. Rasmussen
19. april 2016 06:13

Naalakkersuisoq for Finanser og Råstoffer, Randi Vestergaard Evaldsen, foreslår at vi får de samme skattemæssige fradrag næste år som i år.

Dernæst foreslår Naalakkersuisoq for Natur, Miljø og Justitsområdet, Mala Høy Kuko, at Grønland tilslutter sig en anordning om Det Centrale DNA-profil-register.

I dag kan politiet tage dna-prøver og gemme dem på en konkret sag, ikke i det centrale register. Så hvis gerningsmanden begår en ny forbrydelse kan politiet ikke bruge den tidligere dna-profil.

Hvis Inatsisartut tilslutter sig anordingen vil politiet kunne søge i dna-registret og finde gerningsmanden.

De to sidste punkter på dagsordenen handler begge om at undersøge mulighederne for at etablere en fabrik, der producerer hundefoder i Grønland.

Bag det ene af forslagene står Peter Olsen fra Inuit Ataqatigiit, som konkret forestiller sig fabrikken finansieret som et andelselskab, hvor andelshaverne kan være det offentlige, private og selvstændige.

Den anden forslagsstiller er Anthon Frederiksen fra Partii Naleraq, der mener at en hundefoderfabrik er åbenlyst til gavn for samfundet. Dels vil den mindske udgifterne til importeret hundefoder, dels vil den kunne anvende affald fra fiskefabrikker og lammeslagteriet Neqi A/S.

Ifølge Naalakkersuisut er Neqi imidlertid allerede ved at se på mulighederne for at kunne udbyde hundefoder på hjemmemarkedet.

Og på forårssamlingen næste år vil Naalakkersuisut fremlægge en redegørelse for perspektiverne for en national hundefoderproduktion i Grønland.

Derfor mener Naalakkersuisut at forslagene bør forkastes.