Det sker i Inatsisartut i dag

Inatsisartut har i dag kun eet punkt på dagsordenen. Til gengæld er det, der skal diskuteres, et af de seneste måneders hedeste debatemner.
Foto © : Nils Baum/Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Karsten Sommer
18. april 2016 06:24

Det handler nemlig om ændring af landstingslov om indførselsafgifter på drikkevand og drikkeklare koffeinholdige drikkevarer. Men omfatter også slikafgifter samt afgifter på fyrværkeri og snustobak.

Disse afgifter var en del af den omdiskuterede afgiftspakke fra efterårssamlingen, som i november blev vedtaget med tilbagevirkende kraft helt tilbage fra august.

Afgiftforhøjelsen med tilbagevirkende kraft blev ved vedtagelsen kraftigt kritiseret af både oppositionen og erhvervslivet, og Naalakkersuisut har efterfølgende måttet erkende at vedtagelsen blev foretaget på et fejlagtigt grundlag.

Derfor kryber Naalakkersuisut nu til korset og tilbagebetaler de fejlagtigt opkrævede afgifter for perioden 20. august til 23. november til de erhvervsdrivende.

Og dette vil ske, uanset at nogle butikker nåede at lægge afgifterne på, så forhøjelsen blev betalt af forbrugerne.

En sådan mulig "overkompensation" - at erhvervslivet får afgiftspenge tilbage, selvom kunderne allerede har betalt afgiften - håber Naalakkersuisut optimistisk at erhvervslivet vil lade komme kunderne til gode fremover, gennem lavere priser, fremgår det af lovforslaget.

Tilbagebetalingen af afgifterne til erhvervslivet, vil ifølge lovteksten løbe op i cirka 8 millioner.

Og det bliver skattevæsenet, der bliver sat til den utaknemmelige opgave med at sikre at alle, der har krav på tilbagebetaling, får deres penge.