Designer: Det handler om at lade sig inspirere

- Hvorfor bliver I så sure når vi kopierer jeres nationaldragt? Blev der blandt andet spurgt om til en debat nationaldragten. Det er fordi det handler om følelser, men det handler også om, hvordan man lader sig inspirere, forklarede designeren Louise Lynge Berthelsen.

Modedesigneren Peter Jensen har gjort det med sine kamik-inspireret lange støvler. Victoria's Secret har også gjort det med sine sexede røde støvler. Og så ikke at glemme den voldsomme debat, da 'Miss Danmark 2016' Nicoline Nivi Walsted stillede op med den grønlandske nationaldragt uden de lange støvler på.

Hver gang har det skabt debat om nationaldragten.

- Det er lidt ligesom at smide en stor elefant midt i rummet, fortæller designer Louise Lynge Berthelsen i forbindelse med en debataften.

Hun forklarer, at det handler om, at der er mange følelser  på spil, når det handler om vores dragt:

- Mine følelser er så forbundet til min nationaldragt fordi den bruger jeg til dåb, til første skoledag, til konfirmation, til bryllup og til begravelse til alle de største begivenheder i mit liv.

Men hun mener ikke at muligheden for at lade sig inspirere af den grønlandske nationaldragt skal være udelukket.

- Det handler om at lade sig inspirere og fortælle det lands historie, altså være med til at brande dem.

Debataftenen blev afholdt i anledning af udstillingen "Iskrystalprinsessen Vol. II - bæredygtig kulturarv" i København, som er en kollektion af den danske Haute Couture-designer Jørgen Simonsen. 

Inspireret af Inuit-kulturen

Hans kollektion er inspireret af Inuit-kulturen og store dele af tøjet er lavet af systuerne i "Kittat" i Nuuk og skindssystuen i Sisimiut. 

Iskrystalprinsessen er et eksempel på, at man kan lade sig inspirere af kulturen uden at kopiere.

Og debatoplægget fik publikum til at forstå mere af den store trang til at beskytte dragten, mener Louise Lynge Berthelsen.

- Jeg kunne høre den måde jeg fortalte om det på åbnede øjnene for nogen som aldrig har tænkt på det som værende en del af vores følelser.

Debataftenen blev afholdt på baggrund af et foredrag holdt af Jørgen Simonsen, museumsinspektør Peter Andreas Toft og Louise Lynge Berthelsen.

Jørgen Simonsens kollektionen har været på en længere turné, hvor den blandt andet har besøgt Sisimiuts Taseralik, Paris, Stockholm, Island og Færøerne.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt