Lolland anker til Højesteret: Det er unfair, at vi skal betale for at passe på grønlandske borgere

Lolland Kommune vil anke dom til Højesteret i en sag om betaling for anbragte grønlændere, der afsoner i Danmark. Betalingen må ske mellem selvstyret og staten, mener borgmesteren.
- Den kommer vi til at anke, siger borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S), om en dom fra Vestre Landsret om betaling til Kommuneqarfik Sermersooq. Foto © : Lolland Kommune
29. marts 2023 07:02

- Den kommer vi til at anke.

Det er den klare udmelding fra borgmester i Lollands Kommune i Danmark, Holger Schou Rasmussen (S), om den dom, som Vestre Landsret afsagde fredag i sidste uge.

Han vil ikke acceptere, at Lolland Kommune skal betale for at huse en grønlandsk, udviklingshæmmet mand, efter han er blevet idømt afsoning efter et overfald.

Overfaldet skete på den lukkede institution Kofoedsminde på Lolland, hvor den grønlandske borgere i forvejen var anbragt efter kriminalitet begået i hjemkommunen Kommuneqarfik Sermersooq.

- Det kan ikke være rigtigt, at når en borger begår ny kriminalitet i den institution, så kan Grønland fralægge sig ansvaret og sige: 'Nu er det ikke vores borger mere, fordi nu har borgeren lavet kriminalitet i Danmark i den institution, som Sermersooq har anbragt borgeren i', siger Holger Schou Rasmussen.

Borgmester: Selvstyret og staten må dele regningen

Dommen fra Vestre Landsret pålægger Lolland Kommune at betale 2,4 millioner kroner til Kommuneqarfik Sermersooq foruden sagens omkostninger.

Det samme gælder i en helt lignende sag mellem Randers Kommune og Kommuneqarfik Sermersooq. Her står Randers Kommune til at skulle betale 2, 7 millioner kroner til Sermersooq.

Det handler sagerne om

Vestre Landsret har afsagt én dom, som dækker over to retssager:

- Den ene sag handler om en grønlandske borger, der afsoner en dom på den lukkede institution Kofoedsminde i Rødbyhavn på Lolland. Stedet passer på kriminelle udviklingshæmmede personer og er drevet af Region Sjælland.

- Den anden sag handler ligeledes om en grønlandsk borger, der afsoner en dom på en institution i Randers Kommune. 

I begge sager afsoner de grønlandske borgere domme for kriminalitet, der er begået i Kommuneqarfik Sermersooq. Men da Grønland ikke har egne institutioner til dømte, udviklingshæmmede borgere, betaler kommunen for opholdet af dem på institutioner i Danmark.

Vestre Landsret har slået fast, at det er de danske kommuner, hvor de grønlandske borgere i dag har adresse, som skal betale regningen, hvis borgeren begår ny kriminalitet under opholdet.

Men hele balladen er ikke Grønlands skyld, understreger Holger Schou Rasmussen. 

Han mener, at Danmark skal hjælpe Grønland med at passe på de borgere, som har behov for opsyn og pleje, og som der ikke er passende institutioner til i Grønland.

Men udgiften for opholdet bør blive betalt af selvstyret og staten og ikke ende på kommunernes bord.

- Det er ikke fordi, jeg hverken bebrejder Kommuneqarfik Sermersooq eller det grønlandske selvstyre noget i det her. Det er simpelthen aftalen om, hvem der er betalings- og handlingskommune, når man sådan bytter borgere hen over de to landegrænser, siger Holger Schou Rasmussen.

Lolland Kommune vil nu søge om at få sagen prøvet ved Højesteret. Det kan let tage omkring et år at få afgjort, om sagen kommer for.

Imens vil Holger Schou Rasmussen forsøge at overtale den danske regering til at ændre lovgivningen på området.

- Det bør simpelthen laves om, og der vil jeg gå til de ansvarlige ministre i Danmark, siger han.

I Randers Kommune kalder borgmester Torben Hansen (S) sagen for 'principiel og kompliceret', som kan få stor betydning for alle danske kommuner.

- Nu vil vi læse dommens præmisser og drøfte det med Kommunernes Landsforening. Derfor har jeg ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt, skrev Torben Hansen i et svar til KNR umiddelbart efter dommen i sidste uge.

Kommuneqarfik Sermersooq ønsker ikke at udtale i sagen, før den er endeligt afgjort.