Siumut: Det er mest solidarisk at pege på Socialdemokratiet

De fleste nordatlantiske folketingsmedlemmer afventer Folketingsvalget, før de peger på en statsministerkandidat. Men hos Siumut er beslutningen truffet. Støtten går til Socialdemokratiet.
Foto © : Maasi Pedersen/KNR
18. marts 2019 17:59

Siumut vil pege på Mette Frederiksen som statsminister efter det danske folketingsvalg.

Det meddeler Siumuts kandidat til Folketinget, Ineqi Kielsen.

Udmeldingen kommer i kølvandet på at tre af de fire nuværende medlemmer af folketinget fra Grønland og Færøerne ikke ønsker at pege på en statsministerkandidat før valget.

Ineqi Kielsen mener derimod at formanden for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, er den rette kandidat til posten som statsminister.

- Vi støtter vores søsterparti gennem mange år, Socialdemokratiet, siger han.

Folketingsmedlemmerne Aleqa Hammond fra Nunatta Qitornai, Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit og færøske Magni Arge fra Republikanerne vil alle tre lade deres støtte være op til forhandling med de mulige, danske statsministerkandidater.

Kielsen: Socialdemokratiet har skaffet os indflydelse

De argumenterer alle med, at det er den løsning, der giver mest mulig indflydelse. Men Ineqi Kielsen, mener at det historiske samarbejde med Socialdemokratiet har været og er godt, og derfor er det bedst for samarbejdet, at pege på Mette Frederiksen til statsministerposten.

LÆS OGSÅ Aleqa sætter sin statsminister-støtte på auktion

- Igennem tiderne har Siumut haft indflydelse i Folketinget med Socialdemokratiets hjælp. Vi synes det er solidarisk at holde sammen. Selvom partiet ikke sidder ved magten med statsministerposten, så hjælper man hinanden.

Færøske Sjúrður Skaale fra Færøernes socialdemokrati, Javnaðarflokkurin, lover ligesom Ineqi Kielsen på forhånd at støtte Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, som ny statsminister.

Siumut har fire kandidater til folketingsvalget.