Det er ikke nemt at bekæmpe oliespild i Arktis

Øvelse: Et tankskib er kollideret med et isbjerg vest for Qeqertarsuaq, og i løbet af ganske kort tid er 100 tons olie strømmet ud i havet fra to ituslåede tanke.
Skrevet af Mads Fisker
11. november 2011 07:25

Eller det var i hvert fald, hvad myndighederne lod som om, da en stort anlagt skrivebordsøvelse tidligere på ugen testede reaktionstiden og samarbejdet mellem blandt andre Selvstyrets Beredskabskommission og olieselskabet Cairn Energy i tilfælde af et sådant udslip.

Det oplyser Grønlands Kommando, som stod bag øvelsen, hvor Søværnets Operative Kommando som det første blev informeret om omfanget af ulykken.

Herefter trådte et større puslespil af kommandoveje i kraft, og blandt andet blev miljøskibet Gunnar Thorson hidkaldt fra Danmark med ekspertise og oliebekæmpelses-materiel ombord.

Samtidig deltog Råstofdirektoratet og Beredskabskommissionen herhjemme fra, men der blev også udvekslet informationer med skotske Cairn Energy og canadiske samarbejdspartnere.

Fra Grønlands Kommando kalder man øvelsen en stor succes og understreger afslutningsvis, at olieforureningsbekæmpelse om vinteren i Arktis er en særdelses krævende og udfordrende opgave.

Hvilken skæbne der overgik de 100 tons olie, melder resuméet af øvelsen dog intet om.