Foto: KNR

Politimester: Det er et problem, at så mange bliver gjort fysisk ondt

Bjørn Tegner Bay fortsætter som landets øverste politichef i de kommende fem år. I et statusinterview med KNR udpeger han vold og seksualforbrydelser som områder, politiet skal have massiv fokus på. Løsningen hedder forebyggelse.

Tegner Bay har i de seneste ni år været politimester i Grønland, og med en ny kontrakt fra Justitsministeriet forbliver han på posten i de næste fem år.

KNR har sat politimesteren stævne på hans kontor til en snak om årene, der er gået og hans kommende periode som politimester.

Tegner Bay fortæller, at han glæder sig over, at der bliver begået mindre kriminalitet af unge og, at det er lykkedes at sænke antallet af indbrud, tyverier og røverier.

LÆS OGSÅ Forebyggelse af kriminalitet skal starte i Tasiilaq

Men hans blik bliver bekymret og stemmen lagt i et alvorligt toneleje, når snakken falder på mængden af vold, drab og seksualforbrydelser her i landet.

I 2017 blev der anmeldt 1280 tilfælde af vold, drab, drabsforsøg og seksualforbrydelser. Et tal, der aldrig har været højere.

- Det er en bekymrende tilstand, vi har i dag. Det går simpelthen den forkerte vej.

LÆS OGSÅ Voldtægtsofre glemmer aldrig

Bjørn Tegner Bay fortæller, at det koster politiet store ressourcer at håndtere de mange sager. Men bag de høje tal i statistikken gemmer sig også et stort antal ofre for voldtægt, vold eller drabsforsøg.

- Ud fra et samfundsperspektiv er det et problem, at så mange mennesker oplever, at andre mennesker gør dem fysisk ondt.

Grønlands Politi vil i de kommende år vil have massivt fokus på at sikre, at færre borgere bliver slået, overfaldet eller udsat for overgreb.

- Vi laver simpelthen en omstrukturering af vores forebyggelsesarbejde fra 1. august, hvor vi sætter en vicepolitiinspektør i spidsen for en forebyggelsesafdeling, der skal arbejde i hele landet, og som har forebyggelse som sit eneste ansvarsområde.

LÆS OGSÅ Forsker kræver handling mod vold og seksuelt misbrug

En stor del af forklaringen på de høje tal for personfarlig kriminalitet skyldes ifølge politimesteren sociale problemer hos gerningsmændene. Derfor skal politiet samarbejde med alle relevante myndigheder, når der satses på forebyggelse.

- En massiv og bedre koordinering på forebyggelsesarbejdet er noget af det, vi skal gøre, for at få gjort noget ved det her.

LÆS OGSÅ Grønland har flest voldtægter per indbygger

I de senere år er det lykkedes at nedbringe ungdomskriminaliteten markant. De tal giver politimesteren troen på et mindre voldeligt samfund i fremtiden. Men det kræver hårdt arbejde.

- Hvis vi kan holde unge ude af kriminalitet i de første 18-19 år af deres liv, så er der en god chance for, at de ikke kommer ind på en kriminel løbebane. Derfor er jeg optimistisk på det her område, men det vil kræve en hård indsats. Ikke kun af politiet, men af hele samfundet, siger politimester Bjørn Tegner Bay.

LÆS OGSÅ Voldtægt i ægteskab sidestilles med voldtægt udenfor ægteskabet

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt