Det dyre valg

27. september 2005 11:01

Hans Enoksen har sagt det tit. Oveni købet har han flere gange brugt det som argument for ikke at udskrive valg i utide.

- Et valg er dyrt og pengene er bedre brugt på noget andet!

Men hvad koster det egentlig at stable et valg på benene.

Landsstyrets Sekretariat regner med at der skal bruges omkring 3 en halv millioner kroner fra Landskassens midler på det kommende valg. Det oplyser direktør i Landsstyrets Sekretariat, Jørgen Birk Olsen.

De penge er inklusiv valgtilskuddet på lidt over tre millioner kroner som partierne kan søge om.

Den øvrige halve million kroner er sat af til at få trykt stemmesedler og valgmateriale og ikke mindst til at få det sendt ud til kysten. Men så er prisen også inklusiv eventuelle uforudsete udgifter. Sidst der var valg blev der brugt 354.000 kroner alene på stemmesedlerne.

Men stemmesedler gør ikke et valg alene. Stemmeboksen og stemmeurnerne skal også sættes op et sted. Den opgave og udgift tager kommunerne sig af.

For hovedstaden alene koster valget 137.000 kroner, hvilket der også er budgetteret med, oplyser Nuuk Kommunes økonomichef Morten Kalke.

Men så er der også taget højde for alt lige fra dataforbindelser og blyanter til leje af forsamlingshuset.

Sådan er der også i Ilulissat, hvor borgmester Anthon Frederiksens forsigtige vurdering lyder på en udgift i omegnen af 50.000 kroner.

Så det løber op at afholde valg. Kommunerne skal dog ikke tage pengene fra andre budgetposter. Valg-pengene er indregnet i kommunernes budget.

Hvordan de samlede valg-udgifter for alle kommunerne ser ud, er KANUKOKA ved at regne på.