Derfor gik det galt

Årsagen til det dramatiske helikopterstyrt ved Grønnedal for godt tre uger siden er fundet. Men der er fortsat ubesvarede spørgsmål.
Skrevet af Mads Fisker
13. september 2011 08:34

Det var en knækket drivaksel til halerotoren, der var skyld i, at en Lynx-helikopter styrtede under en indflyvning til Hvidbjørnen. Men det er endnu uklart, hvad der var årsagen bag bristen.

Chefen for Flyvevåbnet, Henrik Røboe Dam, bekræfter over for fagbladet Ingeniøren, at det er konklusionen i Havarikommissionens foreløbige rapport.

Havariet skete, da Hvidbjørnen lå til kaj i Grønnedal, og helikopteren foretog en form for nødlanding i havet 25 meter fra skibet. Ingen af de ombordværende kom til skade.

Forsvarets Havarikommission vil altså indtil videre kun offentliggøre sin foreløbige konklusion og er fortsat i gang med at undersøge den præcise årsag til, at drivakslen knækkede. Opklaringsarbejdet sker i samarbejde med producenten Augsta/Westland.

- Der er flere teser for, hvad der gik galt, men dem holder vi for os selv, til vi kender den faktiske årsag. Lynx’en er jo en kompliceret maskine, så der kan være mange årsager, siger generalmajor Henrik Røboe Dam til Ingeniøren.