Stigning på 16 år: 101 procent flere tager en videregående uddannelse

Der var  271 mennesker, der gennemførte en videregående uddannelse sidste år. Det er dobbelt så mange som i 2005.
Der var  271 mennesker, der gennemførte en videregående uddannelse i 2021. 69 procent af dem gennemførte deres uddannelse her i landet. Foto © : Ilisimatusarfik
Skrevet af Lisathe Møller
16. maj 2022 12:36

Der er blevet markant flere højtuddannede i Grønland inden for de seneste 16 år.

Det viser nye tal fra Grønlands Statistik.

Faktisk er antallet af personer med en videregående uddannelse fordoblet siden 2005.

- Vores statistik viser, at gennemførte videregående uddannelser stiger og stiger fra 2005 til 2021. Fra 2005 til 2021 er antallet steget med 101 procent, siger Samo Nielsen, der er fuldmægtig i Grønlands Statistik.

Flere uddannelser på Ilisimatusarfik

Der var  271 mennesker, der gennemførte en videregående uddannelse i 2021.

69 procent af dem gennemførte deres uddannelse her i landet.

Den voldsomme stigning skyldes, at nogle uddannelser er blevet forhøjet til professionsbacheloruddannelser, og flere nye videregående uddannelser er blevet indført, fortæller rektor på Ilisimatusarfik, Gitte Adler Reimer.

- Der er flere årsager. Den primære grund er nok, at vi har indført flere uddannelsesinstitutioner fra 2005 til i dag. Vi kan nævne oversætter- og tolkeuddannelsen, jurauddannelsen, og erhvervsøkonomuddannelsen som de nye. 

Tidligere var der blot fire institutter på Ilisimatusarfik, men i 2008 blev nogle uddannelser opgraderet til professionsbacheloruddannelser. Derfor er der i dag er otte institutter, forklarer hun. 

- Som følge af den nye universitetslov fra 2008 er en række af uddannelser blevet samlet under Ilisimatusarfik. Det drejer sig om socialrådgiveruddannelsen, journalistuddannelsen, læreruddannelsen og sygeplejerskeuddannelsen, siger Gitte Adler Reimer. 

Stor stigning i antallet af gennemførte forløb 

Der er stadig mange unge, der søger at gennemføre en videregående uddannelse udenfor Grønland. 84 studerede i udlandet sidste år.  

Alligevel formår grønlandske uddannelsesinstitutioner at tiltrække flere og flere til at en uddannelse her til lands.

- Jeg tror, at unge nu foretrækker at gennemføre en uddannelse herhjemme, siger Gitte Adler Reimer

Hun mener, at de uddannelsessøgende værdsætter muligheden for en uddannelse uden at forlade deres land, dets kultur, skik og vaner.

Hun mener også, at bestræbelserne på at formindske frafaldet fra uddannelserne og universitetets promovering af sin forskning har hjulpet antallet af mennesker, der gennemfører en videregående uddannelse. 

- Vi promoverer uddannelserne. Promoveringen sker i høj grad gennem offentliggørelse af vores forskningsresultater, siger hun og fortsætter: 

- Vi har også i de seneste år haft store indsatser rettet mod frafald.

Der blev i 2005 gennemført i alt 135 videregående uddannelser, og i 2021 var tallet 271. 

Tallene kan ses på Grønlands Statistikkens hjemmeside: www.stat.gl