Departementschef: Alle skal løse selvmordsproblematikken

Når det gælder om at løse selvmordsproblematikken i Grønland, skal alle i fællesskab arbejde på, at tydeliggøre ansvarsfordelingen, siger Lone Nukaaraq Møller, som er konstitueret departementschef for sundhed.

- Hverken politi, kommuner eller sundhedsvæsen kan løse selvmordsproblematikken alene.

Det skriver konstitueret departementschef for sundhed, Lone Nukaaraq Møller, efter politiet har efterlyst en stærkere indsat mod selvmord, som er et område der fylder mere og mere i politiets arbejde.

Lone Nukaaraq Møller efterlyser et tættere samarbejde mellem alle sektorer, hvis antallet af selvmord og selvmordsforsøg skal nedbringes.

- Vi er opmærksom på, at der er behov for, at vi i fællesskab arbejder på at tydeliggøre ansvarsfordelingen, når det gælder selvmordsforebyggelse, og her skal vi have det centrale forebyggelsesudvalg, hvor både sundhedsvæsenet, kommunerne og politiet er repræsenteret, skriver departementschefen.

 

Behov for tilbud mangler

Sundhedsvæsenet oplever også, at der er et stort behov for tilbud til selvmordstruede og de efterladte.

- Nogle steder varetages dette tilbud af kommunerne andre steder af sundhedsvæsenet. Men der er steder hvor der ikke er fast tilbud om hjælp til selvmordstruede og de efterladte, skriver Lone Nukaaraq Møller.

Den nationale strategi for selvmordsforebyggelse har fokus på, at skabe sammenhæng i tilbuddet til selvnordstruede og efterladte.

 

ASIST skal hjælpe fagpesoner og borgere

Og som et led i strategien arbejder Departementet for Sundhed på, at skabe lokale tilbud til personer med selvmordstanker gennem den internationale anerkendt kursuskoncept, ASIST, der giver både fagpersoner og almindelige borgere kompetancer i at yde førstehjælp til selvmordstruede, skriver Lone Nukaaraq Møller.

- Forskningen viser, at en opvækst som er præget af misbrug og overgreb, giver en markant øget risiko for selvmordstanker og selvmordsforsøg, derfor er indsatsen mod misbrug, vold og seksuelle overgreb en meget væsentlig indsats i forhold til at forebygge selvmord, udtaler Lone Nukaaraq Møller.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.glKNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt