- Den tid er forbi, hvor vi bare sagde ja tak til det, som kom til os udefra

Færøerne vil være med i maskinrummet fra første til sidste fløjt, hvis der skal placeres en radar på Færøerne, mener landsstyremedlem for udenrigsanliggender.     
Jenis av Rana, der her står ved siden af Pele Broberg, forklarer, at Færøerne fortsat forhandler med Danmark om den arktiske kapacitetspakke. Foto © : Scanpix
Skrevet af Anders Dall
28. juni 2021 07:15

Det er ikke kun Naalakkersuisut, der forhandler med Forsvarsministeriet i Danmark om indholdet af den efterhånden så omtalte "Arktiske Kapacitetspakke." 

Aftalen  lægger nemlig ikke kun op til blandt andet at øge Forsvarets overvågning til vands og lands i Grønland med to droner. 

Den sigter også mod at etablere en varslingsradar på et fjeld på Færøerne. Det skal øge overvågningen af luftrummet mellem Færøerne, Storbritannien og Norge.


1,5 mia. kroner til øget overvågning i Arktis

 

I 2018 vedtog Folketinget en ny forsvarsforligsaftale. Med aftalen bliver der brugt 4,8 mia. kroner ekstra på Forsvaret frem mod 2023.

 

I 2019 afsatte partierne bag forsvarsforliget yderligere 1,5 mia. kroner frem mod 2023 til især øget overvågning i Nordatlanten og Arktis.

 

Aftalen fik navnet Arktis-Kapacitetspakke. Initiativer i den pakke omfatter blandt andet:

 

- En varslingsradar på Færøerne (390 mio. kr.)

 

- Langtrækkende overvågningsdroner i Grønland (750 mio. kr.)

 

- Kystradarer i Grønland (20 mio. kr.)

 

- Ny Forsvarsuddannelse i Grønland (50 mio. kr.)

 

Kilde: Forsvarsministeriet
 

Og står det til landsstyremedlem for udenrigsanliggender på Færøerne, Jenis av Rana, er en radar i udgangspunktet en god ide.  

- Jeg vil meget gerne se, at vi fik en radar, der kan dække vores område langt bedre, end tilfældet er i dag, siger Jenis av Rana.

Færøske ønsker 

Men han slår samtidig fast, at den færøske regering ikke bare nikker ja til det danske oplæg til en radar, og at forhandlingerne vil vise, hvorvidt de to lande kan blive enige om en aftale.  

- Den tid er forbi, hvor vi bare sagde ja tak til det, som kom til os udefra. I dag vil vi være med i forbindelse med radaren fra det første til det sidste fløjt, siger han.

LÆS OGSÅ Færøerne: Vi laver vores egen strategi for Arktis, før vi går med i en fælles strategi

Fra færøsk side er der derfor flere vigtige aspekter at have for øje i forhandlingerne med Danmark. 

De skal for eksempel give svar på, hvem der skal stå for at bygge radaren, hvem der skal bemande den, og hvem der skal betale regningen for at flytte 30 til 40 antenner fra det område, hvor radaren skal placeres.

- Der vil færingerne være med. Vi ser det som en naturlig ret til, at vi er med i alt det arbejde. Både i etableringen, men også efter den er bygget, siger Jenis av Rana.

Også her i landet har den arktiske kapacitetspakke vakt debat. Blandt andet fordi den lægger op til, at der skal etableres en ny forsvarsuddannelse i Kangerlussuaq. Den ide har Naalakkersuisut dog været kritisk over for.

LÆS OGSÅ Mette Frederiksen efter Broberg-ballade: Helt naturligt at diskutere forsvarspakken igen

I stedet har formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede, spillet ud med et forslag om at det i stedet kan blive en beredskabsuddannelse, som er mere civil end militær.

Træffer endelig beslutning til efteråret 

På Færøerne forventer Jenis av Rana, at politikerne har taget endelig stilling til spørgsmålet om radaren i løbet af oktober. inden da skal beslutningen om radaren muligvis også forbi det færøske parlament, Lagtinget, forklarer han.  

- Vi har besluttet, at når forhandlingerne er færdige, kommer jeg til at konsultere Udenrigsudvalget, og så får vi at se, om de er enige med mig uanset, hvilken vej det går, om vi er for eller i mod.

Færøerne har tidligere haft en radar på det bjerg, der er i spil til at opstille en ny. Den blev dog taget ned for mere end ti år siden, oplyser Jenis av Rana.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Pele Broberg, om hvornår Naalakkersuisut forventer at have taget endelig stilling til den arktiske kapacitetspakke. 

Det har han på nuværende tidspunkt ikke nogen kommentarer til.