- Det er ethvert partis suveræne ret at afgøre, hvornår man synes, en smertegrænse er nået, siger samfundsforsker Birger Poppel.

Forsker: Demokraternes og IA's brud på samarbejde skaber utryghed og usikkerhed

Demokraternes og Inuit Ataqatigiits brud på samarbejde i Kommuneqarfik Sermersooq rejser undren og spørgsmål, mener forsker.

Den tidligere borgmester Asii Chemnitz Narup (IA) trak sig tirsdag fra sin post, fordi Demokraterne droppede ud af samarbejdet med Inuit Ataqatigiit i byrådssalen i Kommuneqarfik Sermersooq.

Forud for bruddet har den nu tidligere borgmester kritiseret Naalakkersuisut for den økonomiske politik - og i samme åndedrag opfordrede Asii Chemnitz Narup Kim Kielsen til at udskrive valg. 

Og det faldt ikke i god jord hos Demokraterne, der er støtteparti for Naalakkersuisut. 

- Man kan diskutere, om det er en taktisk god idé, at en borgmester kommer med dét forslag, siger samfundsforsker Birger Poppel.

Projekter står tilbage

Inuit Ataqatigiit og Demokraterne har arbejdet sammen i Kommuneqarfik Sermersooq i 10 år.

I 2017 underskrev de en samarbejdsaftale med en række fokusområder som for eksempel styrkelse af tidlig indsats for udsatte børn og unge og erhvervspolitiske tiltag, der skal styrke udviklingen i kommunen. 

LÆS OGSÅ Asii Chemnitz Narup  trækker sig som borgmester

Demokraterne begrundede deres afgang med, at de ikke længere har tillid til borgmesteren blandt andet på grund af håndteringen af socialområdet i Tasiilaq.

Birger Poppel sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor Demokraterne droppede samarbejdet, når kommunalbestyrelsesmedlem Justus Hansen (D) selv har indgående kendskab til problemerne i Tasiilaq, hvor han bor.

- At komme med en massiv kritik omkring dét arbejde virker ikke forståeligt, siger han.

Kan skabe usikkerhed

Han mener, at der mangler nogle mellemregninger i den offentlige debat.

- Det er jo ethvert partis suveræne ret at afgøre, hvornår man synes, en smertegrænse er nået. Der er en masse ting, som vi almindelige borgere ikke har indsigt i, men på grund af det, der er bragt frem, er det lidt vanskeligt at forstå, at det skulle kunne udløse en samarbejdskrise, siger han.

LÆS OGSÅ IA og Demokraterne i åbent slagsmål

Partiernes drastiske reaktion skader mere, end det gavner, og i stedet burde de have samarbejdet om en løsning, mener han.

- Der er svært at se, hvordan det gavner, fordi det skaber usikkerhed og utryghed. Og det skaber måske en situation, hvor folk bliver skuffede, hvis den måde politikerne diskuterer på eller sender pressemeddelelser efter hinanden på, ikke kommer væsentligt udover det, vi oplever i skolegården, siger Birger Poppel.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt