Demokraternes formand skal i retten: Jeg blev truet på livet

Nivi Olsen fra Demokraterne modtog en dødstrussel på Facebook for et halvt år siden. Nu vil hun gøre op med en ‘uacceptabel’ debatkultur og går derfor rettens vej.
- Jeg håber, at folk vil forstå, at det her er uacceptabelt. Vi har ytringsfrihed, ja, men den frihed er meget dyrebar, siger Nivi Olsen (D). Foto © : KNR
22. maj 2020 05:26

Tonen i debatten på sociale medier kan være hård.  

Men for et halvt år siden modtog Demokraternes fungerende formand, Nivi Olsen, en besked der var langt grovere, end hun nogensinde havde oplevet før - en dødstrussel.

- En mand truede med at skyde mig. Det har jeg anmeldt til politiet, og derfor skal jeg snart vidne i retten. For det er ikke på sin plads, det er ikke i orden, at man skriver sådan nogle ting til andre mennesker, siger Nivi Olsen til KNR.

LÆS OGSÅ Politiet tager trusler på nettet alvorligt

Beskeden tikkede ind på politikerens Facebook-profil i forbindelse med forhandlingerne om finansloven.   

Hun er vant til at blive kaldt grimme ting af fremmede over nettet, men truslen ramte hende hårdt. Nivi Olsen måtte finde mod til, at blive ved med at vise sig i offentligheden. 

I næste uge skal hun møde op i retten og vidne mod den person, som hun har anklaget for at sende truslen.

- Man vil helst væk fra de negative ting. Jeg glemmer det aldrig, men jeg er ved at komme videre, og nu er det som om, at retssagen river op i det hele igen. Men det bliver man nødt til for at stoppe noget, man synes er forkert, siger Nivi Olsen. 

Et større problem

Nivi Olsens historie er langt fra unik. Flere grønlandske politikere er før stået frem og fortalt om chikane og overfald.

Tilbage i november sidste år forlod den daværende formand i Demokraterne, Niels Thomsen, politik. Det skete ifølge ham selv efter flere personangreb og et fysisk overfald.   

I samme periode berettede Doris J. Jensen (S) om, at hendes hus var blevet udsat for hærværk, og at flere af hendes nærmeste familiemedlemmer var blevet overfaldet fysisk på grund af hendes politiske arbejde.

Chefanklager i Grønlands Politi, Morten Nielsen, udtalte dengang til KNR, at politiet ser alvorligt på trusler fremsat på nettet. Og straffen kan være særligt hård, hvis den er rettet mod en politiker eller anden offentligt ansat. 

Nivi Olsen er heller ikke i tvivl om, at hendes sag er en del af et større problem med debatkulturen. Særligt på sociale medier som Facebook.

- Der er et kæmpe problem, og hvis vi ikke gør noget, så er jeg bange for, at nogen på et eller andet tidspunkt vil handle på deres trusler. Vi skal reagere nu og stoppe det her vanvid. 

- Jeg håber, at folk vil forstå, at det her er uacceptabelt. Vi har ytringsfrihed, ja, men den frihed er meget dyrebar. Og vi må ikke misbruge den med dødstrusler mod nogen, som vi ikke er enige med, siger Nivi Olsen.

Retsmødet står til at blive afholdt torsdag den 26. maj.