Demokraterne er tilfredse med valget

Valgresultatet er godkendt af Demokraternes konstituerede formand Randi Vestergaard Evaldsen. Partiet fik lidt mere end 2000 stemmer, og det beviser, at Demokraterne hører til i toppen af grønlandsk politik, mener hun.

Med 2262 stemmer har Demokraterne forbedret deres valgresultat med to procentpoint siden sidste valg i 2015, og det er den konstituerede formand, Randi Vestergaard Evaldsen, godt tilfreds med.

- Vi er stadigvæk det tredjestørste parti, og det er et bevis på, at vi stadig kan have meget indflydelse på grønlandsk politik, siger hun.

De fire med flest stemmer

  • Aaja Chemnitz Larsen fra IA og Aki-Matilda Høegh-Dam (S) er valgt ind i Folketinget.
  • Aaja Chemnitz Larsen fik 5.686 personlige stemmer.
  • Aki-Matilda Høegh-Dam fik 3.467 personlige stemmer.
  • Aleqa Hammond (NQ) har tabt sin plads i Folketinget til Aki-Matilda Høegh-Dam. Hun er dog den politiker, der fik tredje flest personlige stemmer: 1.607 blev det til.
  • Hun er skarpt forfulgt af Nivi Olsen (D) på fjerdepladsen. Hun fik 1.600 personlige stemmer.

Partiets stemmesluger Nivi Olsen rundede lige nøjagtig 1600 stemmer. Men det var langt fra nok til at sikre Demokraterne en stemme i Folketinget. Det betyder, at de må sætte deres lid til, at de to valgte kandidater, Aaja Chemnitz Larsen (IA) og Aki-Matilda Høegh-Dam (S), vil arbejde for et bredt samarbejde om den politik, der skal føres på Christiansborg.

- Vi håber selvfølgelig, at vi stadig kan påvirke nogle ting i grønlandsk politik herfra, og vi håber, at de to nye folketingskandidater vil arbejde hårdt på at få et samarbejde op at køre og få de ting igennem, som alle har lovet i valgkampen, siger formanden.

LÆS OGSÅ Aleqa Hammond glæder sig trods valgnederlag

For Demokraterne er det det strafferetslige område, der fortjener størst opmærksomhed i Folketinget de kommende fire år.

- Jeg håber, der bliver sat fokus på nogle af de ting, der har været oppe at vende under valgkampen. Hårdere straffe, de politimæssige ting som anstalt og så videre. Jeg håber, at der i modsætning til de sidste mange år vil blive gjort noget nu, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

I de kommende dage skal formanden for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, der er udpeget som forhandlingsleder af dronningen, forsøge at finde opbakning til en regering. Hun meldte allerede på valgaftenen ud, at hun håber, det bliver en ren socialdemokratisk regering. 

 

Kommentarer