Demokraterne: Drop spiritusforbuddet

Det er forbudt at sælge stærk spiritus i Østgrønland, men forbuddet har slet ikke løst alkoholproblemet, mener Justus Hansen, der er en af Østkystens repræsentanter i både Inatsisartut og Kommuneqarfik Sermersooqs kommunalbestyrelse. Derfor bør man kraftigt overveje at droppe forbuddet, siger han.
Skrevet af Rune Langhoff
05. september 2011 11:23

- Jeg synes ikke, at forbuddet har hjulpet overhovedet, jeg synes blot, at man har skubbet problemet foran sig. Selvfølgelig har politiet og forsorgen været glade for at salget har været lukket, men vi har ikke løst det grundlæggende problem, siger Justus Hansen om det forbud, der i de seneste år har betydet, at salg af stærk spiritus i Østgrønland har været forbudt.

For nok var forbuddet en konsekvens af et ønske fra den daværende, lokale kommunalbestyrelse. Men forbuddet kunne ikke stå alene. Der skulle også være gjort nogetfor at modvirke alkoholproblemet fra centralt hold, mener Justus Hansen.

- Man fulgte ikke op på forbuddet, men lod i stedet kommunalbestyrelsen og østkystens befolkning i stikken, fordi man lod forbuddet stå alene.

Derfor har kommunen selv udført noget af den opgave, som Justus Hansen altså mener Hjemmestyret og siden Selvstyret også burde have hjulpet til med.

- Heldigvis har vi i kommunalt regi så lavet nogle tiltag, der går ud over forbud. Vi har lavet familiehjem og iværksat rådgivning og opdragelse af familier. Men det er ikke nok, og man bør kraftigt overveje at genåbne for salg af stærk spiritus.

Hvis salg af stærk spiritus igen bliver tilladt i Østgrønland vil det ganske givet medføre et øget spiritusforbrug, men kun i en kort periode, spår Justus Hansen, der mener forbruget igen vil falde. Det mest centrale er nemlig i stedet, at  Østkystens befolkning vil blive ligestillet med Vestkystens.

- Hvis forbuddet bliver ophævet, vil det give det østgrønlandske folk en følelse af at blive accepteret som ligeværdige med Vestkysten. Hvorfor skal vi behandles anderledes? Jeg kan ikke forstå den forskelsbehandling, siger Justus Hansen, der fastslår, at den oprindelse beslutning om at forbyde salg af stærk spiritus i Østgrønland også var et udtryk for en følelse af bedreværd på Vestkysten.