Delte meninger om dobbeltmandater

Kan politikere have dobbelt- eller trippelmandater og samtidig varetage det hverv borgerne har stemt på dem til på en forsvarlig måde? Det er der delte meninger om - også internt i partierne.

Folketingskandidat fra Demokraterne, Niels Thomsen, bebuder, at han vil søge orlov fra Inatsisartut, hvis han bliver valgt ind til Folketingsvalget i efteråret for at give sig fuldt ud til hvervet:

-Jeg vil tage orlov, hvis jeg bliver valgt ind. Der ligger en række arbejdsområder og emner forude, som påkræver en fuld indsats fra Grønlands stemme. Og i det arbejde er det vigtigt at man i hvert fald i et godt stykke tid bruger alt sit krudt på at engagere sig og fordybe sig. Og så få et netværk, siger han.

Men partifællen, Ane Lone Bagger, som er medlem af kommunalbestyrelsen i Qaasuitsup Kommunia vælger en anden strategi:

-Jeg beholder kommunalbestyrelsesposten. Jeg ser det ikke som et problem, men til gengæld opsiger jeg mit job hos TRYG.

Men kan du godt varetage kommunalbestyrelsesposten her i Grønland og mange tusinde kilometer væk også varetage Grønlands interesser i Danmark?

-Nej, for ifølge styrelsesvedtægterne og forretningsordenen i Qaasuitsup Kommunia har vi mulighed for at deltage per telefon. Der er det ikke nødvendigt, at vi er tilstede fysisk. Så jeg ser det ikke som et problem, nej.

IA og Siumut har også offentliggjort deres kandidater. Og mens IA-kandidaterne ikke har politiske hverv på nuværende tidspunkt i landstinget eller kommunalbestyrelserne, har Siumuts to kandidater, Doris Jakobsen og Akitsinnguaq Olsen begge sæde i Inatsisartut.

Siumuts formand Aleqa Hammond har tidligere givet udtryk for, at partiet synes dobbeltmandater er ok, mens tre mandater er en dårlig idé

Og Doris Jakobsen, medlem af Inatsisartut for Siumut, sagde efter offentliggørelsen til radioavisen, at hun agter at beholde sit hverv i Inatsisartut, hvis hun bliver valgt til Folketingsvalget. Til gengæld vil hun droppe hvervet som kommunalbestyrelsesmedlem i Kommuneqarfik Sermersooq.

IAs Juliane Henningsen har i øvrigt også varetaget både Folketingsmandat og en plads i Inatsisartut indtil sommerferien.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt