Løkke: Debat om selvstændighed skygger for vigtige emner

Statsminister Lars Løkke Rasmussen siger i en ny bog, at han mener, at debatten om selvstændighed i Grønland risikerer at fjerne fokus fra de reelle problemer her i landet. Han anerkender samtidig ønsket om at være en fri nation.
Underskrivelse
Foto © : Namminersorlutik Oqartussat
Skrevet af Kenneth Elkjær
30. marts 2018 12:27

Forfatter og Arktis-kender Martin Breum har skrevet bogen 'Hvis Grønland river sig løs'. Her han han blandt andet talt med Kim Kielsen, Suka K. Frederiksen og den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen om udsigten til et selvstændigt Grønland.

LÆS OGSÅ Espersen: Grønlandske politikere er forblændede af selvstændighed

Statsministeren fortæller, at han betragter debatten om selvstændighed i Grønland som dobbeltsidet. På den ene side forstår og anerkender han ønsket om at være en selvstændig nation, men han mener samtidig, at debatten skygger for mere aktuelle problemer her i landet.

- Jeg kan godt være bekymret for, at en polariseret og måske også emotionel debat i Grønland (...) suger energien fra dét, som jeg synes burde være fokus en lang årrække frem: Hvordan får Grønland skabt bæreevne på alle dimensioner? Og det er ikke kun økonomisk, det er også socialt, siger Lars Løkke Rasmussen med henvisning til, at Grønlands økonomi bliver holdt oppe af et bloktilskud på 3,6 milliarder kroner, som Danmark overfører hvert år.

I den aktuelle valgkamp er det særligt Partii Naleraq, der har udråbt selvstændighed i 2021. Vittus Qujaukitsoqs nye parti Nunatta Qitornai forventes også at have det som en stor mærkesag.

LÆS OGSÅ Enoksen tror ikke på eget mål om selvstændighed i 2021

De to store partier, IA og Siumut, ønsker også begge et selvstændigt Grønland. De mener dog samstemmende, at det skal foregå i et tempo, så alle borgere kan følge med og vil derfor ikke sætte en dato på, hvornår landet skal være selvstændigt.

Men det er ikke kun økonomi og interne forhold, der skal tages hensyn til ifølge den danske regeringschef.

Lars Løkke mener, Grønland også bør være opmærksom på, at landet har en vigtig placering i det geopolotiske kortspil, som bliver spillet af de største supermagter i verden. Ifølge statsministeren skal man ikke forvente, at et selvstændigt Grønland får lov til at 'passe sig selv', på trods af en eventuel løsrivelse fra det danske kongerige.

- Hvis man ser på det med grønlandske øjne, må det være en strategisk interesse at være store sammen med Danmark frem for at være lille op mod et USA, Rusland, Kina - eller hvem der nu ville træde i stedet, siger Lars Løkke Rasmussen, der pointerer, at hans store ønske er, at Rigsfællesskabet skal fortsætte.

Bogen udkommer 3. april på Gyldendal.

LÆS OGSÅ Debat om selvstændighed har fået Løkke på banen

LÆS OGSÅ Selvstændighed stopper dansk hjælp til Grønland