Debat om modernisering af nationaldragten

En udstilling kaldet Iskrystalprinsessen vol. II om bæredygtig kulturarv åbner på kulturnatten på lørdag på Grønlands National Museum. 

Som et led i udstillingen er der debat om den grønlandske nationaldragt og modernisering af denne på mandag den 23. januar i Katuaq i Nuuk. 

Nationaldragten kan vække mange følelser, derfor er det en kærkommen debat, vurderer Rosannguaq Rossen, der er i færd med at skrive en ph.d om dragten.

- Vi mener, at der er behov for debatten fordi vi til tider, mest på facebook lige nu, ser nogen ret voldsomme debatter, når der kommer eksempler på nye revitalisering af nationaldragten, hvor folk går hen og beskytter nationaldragten ved at holde en debat på facebook, så vi mener, at det er på tide, at vi holder noget, hvor alle har ret til at sige noget i sådan en paneldebat, siger Rosannguaq Rossen.

Med til debatten er blandt andre designeren bag Iskrystalprinsessen Jørgen Simonsen, kvindeforeningens formand Uthilie Heilmann og fra Nationalmuseet Aviaaja Rosing Jakobsen.

For den grønlandske nationaldragt vækker en masse følelser og debatterne på de sociale medier kan blive heftige.

 - Vi håber på, at få afklaret en del af de der spørgsmål om, hvor går grænsen, når man moderniserer den grønlandske nationaldragt. Er der en grænse, og hvis grænsen er der, hvor meget må man tage fra nationaldragten til videre brug i moden? Det er det, vi gerne vil have afklaret ved at holde denne debat, siger Rosannguaq Rossen til KNR.

Som eksempel på voldsomme debatter kan designeren Peter Jensens kamik-stilletter fremhæves. Da stiletten tilbage i 2009 blev fremstillet, var der demonstration i Nuuk.

Og i følge Rosannguaq Rossen er der flere grunde til at visse reagerer følelsesmæssigt. Nogle bliver sure eller ked af det, mens andre kan føle at de ikke bliver respekteret eller lyttet til. 
   - Befolkningen, som er imod nationaldragtens modernisering føler, at de bliver nødt til at beskytte nationaldragten, så den ikke ændrer betydning, så den ikke ændrer status i fremtiden. Og det er det, der får dem til at reagere voldsomt, tror jeg, siger Rosannguaq Rossen.

Debatten om den grønlandske nationaldragt finder sted på mandag den 23. januar i Katuaq fra kl. 19.  

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt