Paneeraq Noahsen er læge i landslægeembedet. Arkivfoto.Foto: KNR

De første har fået boosterstik nordpå, snart står andre for tur

Ældre og syge, der er vaccineret med Pfizer/BioNTech, får nu tilbudt et tredje boosterstik. På kysten bliver folk ringet op, men i hovedstaden skal man være vågen og holde godt øje.

Sundhedsmyndighederne er begyndt at tilbyde et såkaldt boosterstik her i Grønland til dem, der er vaccineret med vacciner fra Pfizer/BioNTech. I første omgang er det de ældre, der står for skud. 

I sidste uge blev de første boostervacciner skudt af, og det skete i Ilulissat. Snart kan ældre og kronisk syge, der er vaccineret, rundt om i landet også forvente at blive indkaldt til et tredje stik.

Som det er nu, har 71 procent fået første vaccinestik her i landet, mens 65 procent af befolkningen har lagt arm til to vacciner.

LÆS OGSÅ Event i Nuuk spreder corona til alle kommuner

Det fremgår af Landslægeembedets hjemmeside. 

Sundhedseksperter har vurderet, at effekten af vaccinen, når man har fået to stik, falder efter et stykke tid. Derfor kan der være brug for et tredje skud.

Her er det de ældre, der er over 65 år og folk med kroniske sygdomme, som er stukket med Pfizer/BioNTech, der står forrest i køen.

Hold øje i Nuuk

De første såkaldte boostervacciner blev givet i sidste uge. Her lagde ældre i Ilulissat, folk i sundhedsvæsenet og personalet på alderdomshjemmet skulder til et stik.

LÆS OGSÅ Landslæge: Alle får tilbudt tredje corona-vaccine i 2022

Paneeraq Noahsen, der er læge i landslægeembedet oplyser, sundhedsvæsenet i de større byer i første omgang indkalder folk, der er vaccineret med Pfizer/BioNTech for seks måneder siden. Det sker i næste uge.

- I Nuuk er der rigtig mange der fået Pfizer/BioNTech vaccine, og derfor har sundhedsvæsenet ikke ressourcer til at ringe til alle dem, der er vaccineret to gange, derfor vil det blive opslået, siger Paneeraq Noahsen. 

Hun fortæller, at man i Nuuk vil lave opslag rundt om i byen, så det er med at holde godt øje.

Ifølge hende vil sundhedsvæsenet ringe til dem, der ikke bor i Nuuk.

Lige nu venter man på at få godkendelse til, at man kan tilbyde en tredje vaccination til alle her i landet.

Det hænger sammen med at medicinselskabet Moderna, som mange har modtaget vacciner fra, ifølge Paneeraq Noahsen også venter på godkendelse til at stikke for tredje gang.

Corona-status i Grønland

Aktivt smittede 321  
Nye smittede i dag 39  
Førstegangsvaccinerede 71%  
Andengangsvaccinerede 66%  
Smittede 1582  
Indlagte 2  
I respirator 0  
Døde 0  
Se også statistik på corona.nun.gl
 
   Opdateret: 
3. december 13:45
 

Forebyg smitte mod coronavirus